kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sözünü kesmek isteyen modoratöjr Ignatius’un elini tutarak devam etti

Davos'ta Gazze tepkisi

Bülent AYDEMİR DAVOS
30.01.2009
Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in sözlerine tepki gösteren Başbakan Erdoğan, "Suçluluk psikolojisiyle sesiniz yüksek çıkıyor. Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz" dedi... Süresinin bittiği gerekçesiyle sözünü kesen moderatöre de sinirlenen Erdoğan, "Konuşturmuyorsunuz. Benim için bundan böyle Davos bitmiştir" diyerek paneli terk etti..
Gazze: Ortadoğu'da Barış İçin Model, oturumunda bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, arasında gerginlik yaşandı. Peres'e yanıt vermek isteyen Erdoğan söz verilmeyince, sinirlendi ve sert ifadelerle Peres'i eleştirdi. Ardından toplantıyı terkeden Erdoğan, "Konuşturmuyorsunuz. Daha Davos'a gelmem" dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da katıldığı oturumda Başbakan Erdoğan, son konuşmacı Peres'in "sert" sözlerine yanıt vermek için oturumu yöneten Washington Post'un köşe yazaı David İgnatius'tan İngilizce "bir dakika" süre istedi. Panel yöneticisinin söz hakkı vermek istememesine karşılık, "bir dakika" diye ısrar eden Erdoğan, Peres'e dönerek, şöyle konuştu:



FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

'SESİN YÜKSEK ÇIKIYOR'
"Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum. Filistin'e, tankların üstünde girdiği zaman, 'kendimi bir başka mutlu addediyorum' diyen başbakanlarınız var. Tankların üzerine çıkıp 'Filistin'e girince mutlu oluyorum' diyen başbakanlarınız var. Ve bana sayılar veriyorsunuz. İsimini de veririm, belki merak edenleriniz vardır." Şimon Peres'in konuşmasının salonda alkışlanmasıyla ilgili olarak da Erdoğan, "Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Peki çocukları öldürenleri kalkıp da alkışlamak öyle zannediyorum ki insanlık suçudur" dedi. Erdoğan'ın, "Sadece size, iki söz söyleyeceğim..." sözleri üzerine, oturum yöneticisi, araya girdi. Erdoğan, "sözümü kesmeyin" diyerek, "Tevrat'ın 6. maddesi der ki 'Öldürmeyeceksin. Burada öldürme var" diyerek sözlerini sürdürdü. Sonra oturum yöneticisine dönen Erdoğan, "Sana da çok teşekkür ediyorum. Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos'a gelmem. Siz konuşturmuyorsunuz. 25 dakika konuştu, 12 dakika konuştum, olmaz" diyerek salonu terketti.

PANEL SONRASI YAPILAN BASIN TOPLANTISI



İNSANLIK SEYRETTİ
Başbakan Erdoğan paneldeki konuşmasında ise İsrail'i eleştirirken şunları söyledi: "Gazzeye bombalar inerken insanlık seyretti. BM'nin okulları bile vuruldu. İsrail'in elindeki silah gücü kitle imha silahları dahil acaba zerresi Filistin'in elinde var mı? Yok. Gazze, Filistin adeta bir açıkhava hapishanesi. Ben antisemitizmi, islamofobia'yı insanlık suçu olarak gören bir başbakanım. Gönderdiğimiz yardımlar 15 gün kapılarda bekletildi. Sadece El Fetih'le bu süreci çözmezsiniz. Hamas'ı da o masaya davet etmelisiniz." Peres ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Resmi Hamas kadroları Yahudilerin yok edilmesinden bahsediyor. Siz nasıl bir Hamas'tan bahsediyorsunuz sayın Başbakan. Tüm askerlerimizi, polislerimizi geri çektik. Bize neden füzelerle saldırıyorlar?"

Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile arasında yaşanan gerginlik sonrasında Forum Başkanı Klaus Schwap ile bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, paneldeki tepkisinin, oturumu yöneten moderatöre olduğunu belirterek, "Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne Cumhurbaşkanı Perez'i ne de Musevi halkını hedef aldım" dedi. Başbakan şu açıklamayı yaptı:

'UYSAL KOYUN DEĞİLİM'
"Gazze gözlemlerimi Davos ruhuna uygun olarak açıkladım. Peres, 25 dakika, ben 12 dakika konuşturuldum. Görüşlerimi ifade etmeme imkan tanınmadı. Moderatöre tepki gösterdim. Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim" dedi. Bir gazetecinin "İlerideki Davos toplantılarında olacak mısınız?" sorusu üzerine, "Değerlendireceğiz. Bu tür moderatörlerin olduğu Davos zevk vermez onu söyleyeyim, barışa da gölge düşürür" dedi. Davos Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, oturumun bu şekilde bitmiş olmasından dolayı çok üzgün olduğunu belirtirken, "Ortadoğu'daki barış için, oynamakta olduğu rol için Erdoğan'a tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bu önemli görev ve sorumluluğu üstlendiği için hakkını teslim etmemiz gereken biri sayın Erdoğan" diye konuştu. Erdoğan, İstanbul'a dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında paneli terketme nedenlerini anlattı. Erdoğan, Peres'in "Hakarete varan ifadeleri buyurgan tavrını kabul etmemiz mümkün değildi" dedi. "Milletimize sünepelik yakışmaz" diyen Erdoğan, "Emekli diplomatların dilini bilmem. Hele monşerlerin adetlerini bilmem, bilmek de istemem" ifadelerini kullandı. Erdoğan gece saat 03.00 sıralarında vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada da "Asaletli duruşumuz bizi mazlumun sesi yaptı" dedi.
Haberin fotoğrafları