kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül: Başbakan saygısızlığı sineye çekecek değil

AJANSLAR
Giriş Saati : 30.01.2009 15:04
Güncelleme : 30.01.2009 20:07
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Davos'ta yaşanan gerginlikle ilgili olarak, ''Bir Türk Başbakanı'na saygısızlık yapılırsa, herhalde o da sineye çekecek değil, bunu kimse beklemesin. O da gerekli cevabı verdi'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Sakarya'daki temaslarının ilk durağı olan Sakarya Valiliği'nde Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda Gazze konulu panelde yaşanan gerginliğin hatırlatılıp görüşünün sorulması üzerine, ''Bir Türk Başbakanı'na saygısızlık yapılırsa her halde o da sineye çekecek değil. Bunu hiç kimse beklemez. Bunu görmezlikten gelmesini hiç kimse istemez. O da gerekli cevabı verdi ve gereğini yaptı'' dedi.

Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın tutumu hakkında eleştiriler yapıldığını ifade ederek, bu konudaki yorumu ile yaşananların Türkiye-İsrail ilişkilerini nasıl etkileyeceğini sorması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye büyük bir ülke, Türkiye'nin büyüklüğünü herkesin bilmesi gerekir, tanıması gerekir. Türkiye, bölgesinde daima barış, istikrar, güvenlik için uğraşan bir ülke. Bunu da herkes biliyor. Türkiye'nin bu gücünden herkesin faydalanması gerekir. Faydalanmak istemeyen varsa o da kendi bileceği bir iştir'' yanıtını verdi.

ATALAY:''BANA GÖRE BAŞBAKAN ORADA GEREKLİ TUTUMU GÖSTERDİ''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ndeki Gazze konulu paneli terk etmesiyle ilgili olarak, ''Bana göre Başbakan orada gerekli tutumu gösterdi'' dedi.

Bakan Atalay, 29 Martta yapılacak yerel yönetimler seçimleriyle ilgili valiliklerce alınacak önlemlerin değerlendirilmesi ve gerekli koordinasyonun sağlanması amacıyla ilki Bursa'da düzenlenen ''Seçim Güvenliği Bölge Toplantıları''nın açılış törenine katılmak üzere geldiği Bursa'da, Afet Yönetim Merkezi'nde Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin tarafından karşılandı.
Atalay, burada gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'ndeki Gazze konulu paneli terk etmesiyle ilgili sorularına, ''Başbakan orada gerekli tutumu gösterdi. O ortamda gösterilebilecek onurlu bir tutum gösterdi'' yanıtını verdi. Atalay, daha sonra Bursa Valiliğine geçti.

ANAP'LI UZUN: "DAVOS'TA SERGİLENEN TAVIRDAN TÜM İSLAM ÜLKELERİ DERS ÇIKARMALI"

ANAP Genel Başkanı Salih Uzun, Davos'ta düzenlenen toplantıda Başbakan Erdoğan'a söz hakkı tanınmamasını eleştirdi.

Uzun, Başbakanın paneli terk etmekle doru bir tavır sergilediğini belirterek, "Bu tavırdan bütün İslam ülkelerinin alması gereken bir ders olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Uzun, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Davos'ta düzenlenen 'Ortadoğu'da Barış' konulu panelde, Başbakan Erdoğan'a karşı sergilenen ve söz hakkı tanınmayan tutumun kabul edilemez bulduğunu söyledi. Erdoğan'ın sergilenen bu tavır karşısında paneli terk etmesini haklı bulduklarını da belirten Uzun, "Filistin'de bütün dünyanın gözü önünde olup bitenlere karşı bu panelde bir tepki göstermek gerekiyordu. Başbakan da bunu yapmıştır. Bu tavırdan, bütün İslam ülkelerinin alması gereken bir ders olduğunu düşünüyoruz "dedi.Türkiye'nin, Filistin Sorunu'nun çözümünde bölgesel bir güç ve uluslar arası bir aktör olarak üzerine düşenleri yapmaya devam etmesi gerektiğini de belirten Uzun, şöyle konuştu:

"1983'ten bu yana aktif dış politika anlayışının öncüsü ve temsilcisi Anavatan Partisi olarak en büyük temennimiz, hükümetin uzun vadeli bir dış politikaya ve bölgesel bir stratejiye sahip olmasıdır.

Bugüne kadarki gözlemlerimiz bu konudaki kaygılarımızı artıracak mahiyettedir. Dış politika tansiyon ve asabiyet üzerine değil, soğukkanlılık ve stratejik akıl üzerine kurulmalıdır. Somut ve keskin tepkiler, ancak böyle olduğu takdirde, beklenen yararı sağlayacaktır."

CHP'Lİ KART: PERES'İN ÇIKIŞINA KARŞI ELBETTE TEPKİ VERİLMELİYDİ AMA O TEPKİ BÖYLE VERİLMEZ

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e gösterdiği tepkiyi, ''Erdoğan, kendisine başka çıkış yolları arıyor, tabanına mesaj vererek, başka rollere soyunma girişiminde bulunuyor. Peres'in çıkışına karşı elbette tepki verilmeliydi ama o tepki böyle verilmez'' şeklinde değerlendirdi.
Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin, Davos'taki, ''Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli'' oturumunda yaşanan gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e gösterdiği tepkinin anımsatılması üzerine Kart, ''Türkiye'yi yönetme ehliyeti olmayan, yönetimde tıkanan Erdoğan'ın, kendisine başka çıkış yolları aradığını, tabanına mesaj vererek, başka rollere soyunma girişiminde bulunduğunu, günü kurtarmaya çalıştığını'' savundu.

Erdoğan'a, ''Türkiye'nin ulusal güvenliğini, istihbarat ve milli çıkarlarını neden İsrail'e teslim ettiniz?'' diye soran Kart, şunları kaydetti:
''Peres'in çıkışına karşı elbette tepki verilmeliydi ama o tepki böyle verilmez. Tepkinizde tutarlı olmalısınız, ona göre ülkenin çıkarlarını savunmalısınız. Hamasetle, günü kurtarma anlayışı, duygusuna kapılmadan, sağduyuyla o süreci değerlendirmeli, dengeli şekilde tepkinizi ortaya koymalısınız. O tepkiyi de İsrail'e yönelik politikalarınızda tutarlı olarak ortaya koymalısınız.''

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI: BAŞBAKAN'DAN BU NOKTADAN HİÇBİR ŞEKİLDE GERİ ADIM ATMAMASINI BEKLİYORUZ


Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Davos'ta yaşanan gerginlikle ilgili olarak, ''Sayın Başbakan'dan bu noktadan hiçbir şekilde geri adım atmamasını bekliyoruz. Mazlum Filistin'le ilgili yapacakları her güzel işte biz arkasındayız, halkımız arkasındadır'' dedi.
Kurtulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortaya koyduğu tavrı ''nezaket dışı ve diplomatik alışkanlıklara aykırı'' bulduklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan'a, milletin hissiyatına tercüman olarak gösterdiği tepkiden dolayı teşekkür eden Kurtulmuş, ''Sayın Başbakan'dan bu noktadan hiçbir şekilde geri adım atmamasını bekliyoruz. Mazlum Filistin'le ilgili yapacakları her güzel işte biz arkasındayız, halkımız arkasındadır'' dedi.

Son Gazze olayları konusunda milletin başından itibaren hassas davrandığını, tepkisini ciddi şekilde ortaya koyduğunu belirten Kurtulmuş, başta partisince düzenlenen Çağlayan Mitingi olmak üzere bütün mitinglerde ve diğer eylemlerde halkın İsrail'e karşı sesini yükselttiğini ve dünyayı göreve çağırdığını anımsattı.

Kurtulmuş, İsrail devletinin yöneticilerinin uluslararası alanda da kendilerine karşı bir türlü oluşturulamayan diplomatik güç merkezinin eksikliğinden istifade ederek hırçınlaştıklarını ifade etti.

Numan Kurtulmuş, ''İsrail karşısında çok acil uluslararası diplomatik bir güç merkezi oluşturulması, Gazze'de katliamının altında imzası bulunan İsrail'in tüm siyasi ve askeri yetkilerinin Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanması, İsrail ile yapılmış tüm askeri ve ticari anlaşmalar iptal edilmesi, İsrail uçaklarının Konya'da eğitim uçuşu yapmasına izin verilmemesini'' istedi.

BBP'DEN BAŞBAKAN'A "ŞARTLI DESTEK"

Büyük Birlik Partisi Genel Sekreteri Yalçın Topçu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamındaki "Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli" oturumundaki tepkisini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı, fakat "Başbakan Erdoğan'dan İsrail hükümetine karşı hissiyatın ötesinde tedbirler almasını beklediklerini ifade etti.

Topçu yaptığı yazılı açıklamada, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun "İsrail'e verilen askeri ihalelerin İsrail'in Gazze saldırılarını finanse ettiğine ilişkin" Başbakan Erdoğan'a verdiği soru önergesini hatırlatarak, "Konya Havaalanı'nın İsrail uçaklarına ve pilotlarına derhal kapatılması gerekir. İsrail'e son bir ayda verilen ihalelerin iptal edilmesi, diplomatik ilişkilerin durağanlaştırılarak Filistin ve Gazze ile olan ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılması şarttır" dedi.

Büyük Birlik Partisi olarak böyle bir tavra tam destek vereceklerini kaydeden Topçu, "Nobel Barış ödülü almış olan Şimon Peres'in çocukları ve sivil halkı katlederek ödülü ne kadar hak ettiğini bir kere daha görme fırsatı bulduk. Dünya kamuoyu bu şahsı, bu devleti "katil devlet, katil cumhurbaşkanı' olarak vicdanında mahkum edecektir" ifadesini kullandı.

Topçu, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na, Panelin moderatörünün dokunarak, adeta itip kakması, sözünü kesmesi, zaman ayarlamasını yapmaması kabul edilir bir davranış değildir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, bu elle ve sözle yapılan tacize Büyük Türk Milleti'nin hissiyatına tercüman olarak gereğini yaptı. Kendisini kutluyoruz. Diğer yandan Şimon Peres'le yaptığı diyalogda dünya kamuoyunun önünde gerek Büyük Türk Milleti'nin gerekse İslam dünyasının hissiyatını ifade etmesini de olması, yapılması gereken bir davranış olarak düşünüyor, bu tavrını da yerinde buluyoruz. Yalnız burada Sayın Başbakan'a bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz. Sayın Başbakan'ın, bu ve buna benzer söz ve davranışları, açıklamaları ve tepkileri için İsrail hükümet yetkililerinin açıklaması "Hissiyatlarını saygıyla karşılıyoruz' şeklinde olmuştur. İşte bu noktada Sayın Başbakan'dan İsrail hükümetine karşı "hissiyatın' ötesinde canını yakacak tedbirler almasını bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin buna gücü yeter."

TÜRKİYE'NİN BİR ÇADIR DEVLETİ OLMADIĞINI GÖSTERDİ

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: "Hem İsrail Cumhurbaşkanı hem de programı yöneten moderatörün saygı sınırlarını aşan üslup ve davranışlarına karşı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na yakışan bir tavır koymuştur, bir söylemde bulunmuştur, yerindedir, doğrudur ve zamanlamasını da uygun bir davranış olarak görüyoruz. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Türk milletinin haysiyetini şerefini onurunu korumuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir çadır Devleti'nin bir çadır devleti olmadığını; Dünyanın bütün eşit devletleri olduğu gibi, büyük bir devlet olduğunu ona uygun bir muamelenin her platformda yapılması gerektiğini hem muhataplarına hem de bütün dünyaya anlatmıştır. Milletimiz de bunu yakinen görmüştür. Türk milleti de bu davranışın ve söylemi tasvip etmiştir. Onun için Sayın Başbakan milletimizin onuruna, Devletimizin büyüklüğüne, Türkiye Cumhuriyeti'nin haysiyet ve şerefine sahip çıkmıştır. Ben bu nedenle Sayın Başbakanımızın davranışını bütün Türk Milleti gibi samimi yerinde olumlu bir davranış olarak görüyorum. Aynı zamanda insanlığa, insanlığın vicdanına sahip çıkmıştır. İnsanlığın da sesi olmuştur."

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: "Sayın Başbakan kendisinin değil milletimizin tarihimizin de beklediği mukabeleyi verdi. Milletimizin tarihimizin büyüklüğünü ortaya koyan bir mukabeledir. Diplomasideki sonuçları zaman içinde ortaya çıkar ama Türkiye vazgeçilmezdir. Türkiye'nin önemini artırmıştır."

BAŞBAKAN ELİNiN TERSİYLE "HOŞT" DEMİŞTİR

AKP İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür: "Bu bir milli meseledir. Burada Sayın Başbakanımız, şartların ortaya koyduğu bu noktada gereken tavrı göstermiştir. Bu noktada gereken tavrı göstermiştir. Başka bir tavır olamazdı. Türkiye'yi temsil eden bir tavırdı."

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ ARTMIŞTIR

AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu: "Yerinde buluyorum. AKP milletvekili olarak değil, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak minnettarım. Hepimize hakaretti. Dramı dile getiriyordu. Engellendi. Başbakana yapılan hareketin neresinde nezaket vardı. Tepkisi yerindeydi."

AKP Ankara Milletvekili Zeynep Dağı: "Perez'in tavrı sertti. Başbakan da cevabını verdi. Perez'in araması diplomatik incelik. Demekki hatasını görmüş kısa sürede. Türkiye bölgede uluslar arası camiada önemli aktör. Bülent Ecevit'in Cilinton ile görüntüsünü bir hatırlayın. Aciz görüntüsü algılanmıştı. İsrail'in eleştirilemez tabusu yıkışmıştır. Hamas tarafında eleştirileri var. Biz tarafız ama kalıcı barıştan yanayız."


BAŞBAKAN BU TAVRI KOYMALIYDI


CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici: "Başbakanın bu tavrı koyması gerekiyordu. Olayı farklı bir boyutta görmek gerekiyor. Olayı Arap ve İsrail olayı olarak görürsek ve Hamas olayından bakarsak, gerçek durumunu görürsek daha net görürüz. Hamas, Dünya da terörist olarak görülüyor. Bütün bunlara rağmen,Başbakan bu tavrı koyması gerekiyordu."

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz : "Gazze'de başlayan insanlık dışı saldırılar başladığından beri Türkiye dış siyasetinde eski alışkanlıklarını kaybetmiş gibi görünüyor. Gazze, Hamas'a destek çıkması yanlış. Ama insanlık dışı saldırılara karşı çıkmak Türkiye'nin de, Başbakan'ında görevi bir insanlık göreviydi. Bunun Davos'ta yeniden yeniden yaşanması diplomatik üslup olarak koyulan tavır yanlış görüyorum. Yalnız tavır koymak gerekiyordu. Peres'e tavır koymak gerekiyordu. Ancak, diplomatik üslup çerçevesinde koyması gerekiyordu. Ancak bunun iç siyaset malzemesi yapmayı doğru bulmuyorum."

DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün: "Başbakanı tavrını iç politika dönük doğru bir tavır olarak algılıyorum. Gerçek hayatta bakarsak doğru değil. İç siyaset olarak doğru ve yerel seçimler öncesi gerekli desteği aldı. Ancak diplomatik üslup olarak bir facia yaratmıştır. Bunu da zamanla göreceğiz"