kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin

Bavulla gelene garanti yüksek tutulacak

HAZAL ATEŞ / ANKARA
24.11.2008
BDDK ve TMSF 100 bin YTL'nin üzerindeki güvenceye sıcak bakmazken yurtdışından gelecek para için 200-500 bin YTL'lik limit önerildi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, "mevduata sınırsız güvence" tartışmasına, "sınırsız olmayacak" diyerek son noktayı koyarken, ekonomi yönetimi yeni limiti belirlemek için masaya oturdu. BDDK ve TMSF'nin 100 bin YTL'nin üzerinde mevduat güvencesine sıcak bakmadığı belirtilirken, gurbetçi için farklı limit önerisi de gündeme geldi. Güvence miktarının artırılması durumunda, faizlerin de 2-3 puan artacak olması endişe yaratıyor. Hükümetin mevduat güvencesinin kapsamını ve miktarını belirleme yetkisini iki yıl süreyle almasından sonra sıra bu limitin güncellenmesine geldi. Dün Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in başkanlığında yapılan toplantıda, reel sektör destek paketi ile mevduat güvence sınırı üzerinde duruldu.

FAİZ YARIŞI ENDİŞESİ
Güvencenin artırılması halinde faiz yarışından endişe ediliyor. Güvencenin 100 bin YTL'ye çıkarılması durumunda bile faizlerin 2-3 puan artmasından ve hazinenin borç stokuna ilave yük getirmesinden endişe ediliyor. Hükümet yurtdışından getirilecek paradan yüzde 2, yurtiçindeki yastık altından da yüzde 5 vergi alınması kararı alırken, benzeri bir ayırımın mevduat güvencesinde de yapılması gündeme geldi. Mevduat güvencesi yurtiçindeki mevduat için 100 bin YTL öngörülürken, gurbetçi için bu tutarın 200-500 bin YTL olabileceği konuşuluyor. Mevduat limiti üzerinde çalışan yetkililer, üst sınır 100 bin YTL'nin üzerinde olmaması halinde ülkesinde sınırsız güvence olan parasını Türkiye'ye getirmeyeceğine dikkat çekti.