kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Afrika ile ticaret katlandı

Giriş Saati : 25.11.2008 11:13
Güncelleme : 25.11.2008 23:44
Yeni Haber
Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, hedef pazar Afrika'ya yönelik stratejinin uygulamaya konmasının ardından, bu ülkelerle ticaret hacminin yüzde 131 arttığını bildirdi.

Afrika ülkelerine ihracatın geçen yıl 5,9 milyar dolara, ithalatın ise 6,8 milyar dolara ulaştığını belirten Kayalar, yıl sonunda da ihracatın 9,5 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Kayalar, Afrika ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi (AEGS) hakkında yaptığı açıklamada, Afrika pazarının Türkiye'de özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere, Türk firmaları için hedef pazar olduğunu söyledi.

Afrika ülkelerinin bir taraftan ihracat için pazar niteliği taşırken, diğer taraftan, sanayi için ucuz ham madde sağlama imkanı sunduğunu kaydeden Kayalar, bu çerçevede, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 2003 yılında ''Afrika ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi''nin yürürlüğe konulduğunu anlattı.

Kayalar, strateji ilk devreye girdiğinde, Türkiye'nin, Afrika ülkelerinin toplam ticareti içindeki payının üç yıllık bir dönem sonunda yüzde 3'e çıkarılmasının, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bölge ülkelerine açılımlarının sağlanmasının hedeflendiğini anlattı.

Müsteşar Kayalar, Türkiye'nin bazı sektörlerdeki rekabet gücünü artırmak amacıyla kıtada ilgili ülkelerle birlikte ortak yatırımlar yapılması, bölge ülkelerine Türkiye'den teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi, müteahhitlik, müşavirlik ve mühendislik firmalarının Afrika ülkelerindeki pazar paylarının artırılmasının hedeflendiğini de söyledi.

Hedeflere ulaşılması için bir dizi enstrümanın devreye sokulduğunu kaydeden Kayalar, AEGS;nin uygulamaya konulmasından bu yana, 11 Afrika ülkesi ile ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşmalarının imzalandığını söyledi.

Uzunca bir süredir firmaların Kuzey Afrika ülkelerinde yaşadığı pazara giriş sorunlarının çözümlenmesini ve mal, hizmet ve sermayenin serbestçe dolaşabileceği bir ortamın yaratılmasını teminen, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmeleri başlatıldığını ifade eden Kayalar, AEGS çerçevesinde Fas, Mısır ve Tunus ile STA'ların imzalandığını ve Cezayir ve Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC) ile STA görüşmelerine başlandığını kaydetti.

YATIRIMLAR

2003 yılından itibaren Afrika'daki Türk yatırımlarının gözle görülür ölçüde artış gösterdiğini ve 2007 yılı sonunda 500 milyon doları aşmış bulunduğunu belirten Kayalar, Türk müteahhitlik firmalarınca Afrika'da 2003-2005 döneminde gerçekleştiren proje miktarının da yüzde 62 oranında arttığını bildirdi.

Kayalar, 2007 yılında ise Afrika ülkelerindeki müteahhitlik hizmetlerinin rekor bir artış göstererek, 6,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

TİCARET HACMİ 12,8 MİLYAR DOLAR

Müsteşar Kayalar, Afrika;ya yönelik ihracatın 2003 yılında 2,1 milyar dolardan, 2007 yılında 5,9 milyar dolara, ithalatın ise 3,3 milyar dolardan, 6,8 milyar dolara ulaştığını kaydederek, AEGS'nin başladığı 2003 yılının başından 2007 yılının sonuna kadar olan dönem ele alındığında, Türkiye;nin Afrika ülkeleri ile olan ticaret hacminin, yüzde 131'lik artışla 5,5 milyar dolardan 12,8 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

2008 yılı sonu itibarıyla Afrika ülkeleri ile ticaret hacminin 19 milyar dolara, ihracatın ise 9,5 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade eden Kayalar, 2012 yılında Afrika ülkeleri ile ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.

5 YILDA, 35 AFRİKA ÜLKESİ

Bu arada, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, bu ülkelere yönelik ihracatın arttırılması için 5 yılda, 35 Afrika ülkesine giderek, çeşitli temaslarda bulundu.

AA