kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Kurtar kurtar bitmiyor

25.11.2008
ABD, kurtardıkça yenileri geliyor. Bear Stearns, Fannie Mae, Freddie Mac ve AIG'den sonra Citigroup'a 306 milyar dolar büyüklüğünde bir kurtarma paketi sunulmasına karar verildi Banka ABD Hazinesi, Fed ve Federal Mevduat Sigorta Fonu ile anlaşması sonucu 40 milyar dolar sermaye desteği aldı. Hazine Citi'ye 20 milyar dolar verecek imtiyazlı hisse alacak..
Zor durumdaki ABD'nin ikinci büyük bankası Citigroup da hükümet tarafından kurtarıldı. En yaygın uluslararası operasyonlara sahip Amerikan bankası olarak 100'ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren Citigroup, daha önce de hükümetin 700 milyar dolarlık kurtarma paketinde 25 milyar dolarlık yardım almıştı. Banka bu kez ABD Hazinesi, Fed ve Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC) ile yaptığı anlaşma sonucu 40 milyar dolar değerinde sermaye desteği alacak. Hazine, Fed ve FDIC'den yapılan ortak açıklamada, ABD hükümetinin, finansal sistemi güçlendirmek ve vergi verenleri korumak için gereken önlemleri aldığı belirtildi. Açıklamada, "Bankacılık kurumlarımızın gücünü korumak için bütün kaynaklarımızı kullanmayı sürdüreceğiz'' denildi. Yetkililer, kurtarma paketini hazırlamak için Hazine Bakanı Henry Paulson ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin bütün hafta sonu boyunca çalıştıklarını söyledi. Çalışmalara, Barack Obama'nın kuracağı hükümette Hazine Bakanı olması beklenen New York Fed Başkanı Timothy Geithner de katıldı.

YÖNETİM KALIYOR
Kurtarma planı çerçevesinde, ABD Hazine Bakanlığı, Citigroup'un imtiyazlı hisseleri karşılığında 27 milyar dolar verecek. Citigroup 29 milyar dolarlık kaybını 306 milyar dolarlık portföyüyle absorbe etmeyi kabul ederken, Hazine Bakanlığı 5 milyar dolar, Federal Mevduat Sigorta Fonu 10 milyar dolar ve Fed de geri kalan kayıpları alacak. Plana göre, Citigroup üst yönetici ve diğer yöneticilerinde değişiklik yapmak zorunda kalmayacak, ancak yöneticilerin aldıkları ücretlere kısıtlama getirilecek. Banka, çeyrek yılda hisse başına 1 sentten fazla kâr payı dağıtamayacak. Citigroup'un hisseleri dün açılışta yüzde 64'ün üzerinde yükseldi. Hisse günü yüzde 50'nin üzerinde primle tamamladı.