kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlüğü

24.11.2008
Merkel: KDV indirimi bize uygun değil
10. Fransız-Alman Bakanlar Kurulu, Elysee Sarayı'nda toplandı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, "KDV oranının genel olarak düşürülmesi, Fransa ve Almanya gibi bazı ülkeler için iyi bir yanıt olmayabilir'' dedi. Sarkozy de ''Otomotiv sanayimizin çökmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Ancak otomotiv sektörüne nasıl bir yardım yapılacağı konusuna açıklık getirmedi.

İran'da işsizlik çift haneli rakamlara çıktı
İran'da yılın ilk çeyreğinde tek haneye düşen işsizlik oranı yeniden çift rakama yükseldi. İstatistik Merkezi'nin verilerine göre, yılın ilk üç ayında yüzde 9.6'ya kadar düşen işsizlik oranı Kasım ayı itibariyle yüzde 10.5'e yükseldi. Potansiyel iş gücünün yüzde 10'unun işsiz olduğu ülkede, mevcut işsizlerin yüzde 15.6'sını üniversite mezunları oluşturuyor. 72 milyonluk İran'da nüfusun üçte ikisi 30 yaşın altında.

Kriz, en çok dayanıklı tüketim malını vurdu
Dayanıklı tüketim malları siparişleri, bir önceki aya göre Eylül ayında, AB'de yüzde 4.6, Euro Bölgesi'nde yüzde 3.9 ile beklentilerin üzerinde geriledi. Eylül siparişleri Euro Bölgesi'nin büyük ekonomileri Almanya'da yüzde 9.4, İtalya'da yüzde 3.6 ve İspanya'da binde 4 düşerken Fransa'da binde 7 yükseldi. Eurostat'ın verilerine göre fabrika siparişleri, ağustos ayında AB'de yüzde 1.7 ve Euro Bölgesi'nde yüzde 1.5 daralmıştı.

Hollanda Lease Plan'a güvence verdi
Hollanda hükümeti devam eden küresel krizin etkilediği otomobil kiralama kuruluşlarından Lease Plan'ın, 1.5 milyar euroya kadar borçlanmasına kefil olduğunu açıkladı. Maliye Bakanlığı, kuruluşun, yaptığı borçları ödeyebilmek için aranan koşulları yerine getirecek düzeyde görüldüğü için bu güvencenin verildiği bildirildi. 1963'tekurulan Lease Plan 1993'ten bu yana bankacılık faaliyetleri lisansına da sahip.

Standard Chartered sermaye artırıyor
İngiltere merkezli finansal hizmetler kurumu Standard Chartered bilançosunu kuvvetlendirmek ve şu andaki dalgalı piyasalarda ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmak için gereken esnekliği sunacak 1.8 milyar sterlinlik (2.7 milyar dolar) bedelli sermaye artırımında bulunacağını açıkladı. Gelişmekte olan piyasalara odaklanan Standard Chartered, rakiplerinin aksine kredi krizi nedeniyle büyük zarar açıklamadı.