kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Kiradan canı yanan hipermarketler de masaya oturuyor

PINAR ÇELİK
24.11.2008
Gıda dışı perakendecilerin ardından gıda perakendecileri de kiraya itiraz etmeye hazırlanıyor. Özellikle yeni açılan avm'lerde metrekare ücretlerinin artması hipermarketleri ortak bir çözüm bulmaya zorlayacak..
Bugüne kadar bağımsız binalarda ve organize olmayan mal sahipleri ile muhatap olan ancak rekabet gereği arda açılan alışveriş merkezlerinin (avm) içinde de mağaza açmak zorunda kalan gıda perakendecileri de krizin kurbanı oldu. Cirolarının en fazla yüzde 5'ini kira olarak vermek şartıyla alışveriş merkezleri içinde mağaza açan gıda perakendecileri, özellikle yeni açılan avm'lerde artan metrekare başı ücretler ve cirolarının yüzde 7'sini bulan kiralarla başa çıkmak için avm yöneticileriyle masaya oturacak.

YÜKSEK KİRALARI GÖZE ALDILAR
Gıda perakendecilerinin cirolarının yüzde 3'ünü kira olarak ödemeye alıştıklarını ancak yaşanan krizin gıda perakendecilerinin kiralarına da yansıdığını belirten sektör uzmanları, hipermarket zincirlerinin muhtelif görüşmeler yapmaya başlayacaklarını ve ortak bir çözüm yolu bulmaya çalıştıklarını söylüyorlar. Açılan avm'lerin son beş yılda pek çok krizden yara almadan kurtulmayı başaran gıda perakendecilerinin rahatını bozduğunu vurgulayan uzmanlar, büyüme arzusu içinde olan hipermarket zincirlerinin özellikle yeni açılan avm'lerdeki yüksek kira ücretlerini göze alarak mağaza açtıklarını ancak bekledikleri müşteri sirkülasyonunu bulamayınca da sıkıntı yaşamaya başladıklarını belirtiyorlar.

HER ŞEY HAFTA SONU BELLİ OLUR
Metro Group M1 Kartal Alışveriş Merkezi Müdürü Berkand Deva, hipermarket zincirlerinin de gıda dışı perakendecilerle ortak sorunları olduğunu ve görüşmelerin başlayacağını söyledi. Özellikle bu haftasonu Antalya'da yapılacak alışveriş merkezleri toplantısında konunun görüşüleceğini ve ortak bir hareket planı belirleneceğini dile getiren Deva, çıkan sonuca göre hareket edeceklerini ifade etti.