kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama ekibinin ilk işi yeni kurtarma planı

25.11.2008
Ekonomi kurmaylarını resmi olarak açıklayan Barack Obama detaylarını vermediği yeni ekonomi paketinin ilk işleri olduğunu söyledi..
Ocak ayında ABD'nin yeni başkanı olacak Barack Obama, uzun bir süredir merak edilen ve üç gün önce netleşen ekonomi kurmaylarını resmen açıkladı. Ekonomi takımı ile bir basın toplantısı yapan Obama, "İlk işimiz" dediği yeni bir ekonomik kurtarma paketi hazırlayacaklarını söyledi. Obama "Tek bir saniyemiz yok" diyerek de bu konudaki kararlılığını vurguladı. 300 - 700 milyar dolar arasında beklenen paket konusunda net bir rakam vermeyen ve detaylara girmeyen Obama'nın yanında bu planı gerçekleştirecek isimler vardı. Yeni Hazine Bakanı Timothy F. Geithner ve Ekonomi Konseyi Başkanı Lawrence H. Summers bundan sonra tüm dünyanın yakından takip edeceği isimler. Yeni bir paket hazırlamalarının mantıklı olduğunu vurgulayan Obama, hiçbir şey yapmamaları halinde daha çok zarar edeceklerini de belirtti. Obama, dünyanın krizle ortak mücadele etmek zorunda olduğunu ve geniş bir uluslararası deneyimi bulunan Geithner'in, Hazine Bakanlığı için en iyi isim olduğunu kaydetti. Finans sisteminin istikrara kavuşturulması ve ekonominin yeniden rayına oturtulması için ne gerekiyorsa yapacağını söyleyen Obama, krizin sadece ABD'yi sarsmadığını vbelirtti.

OTOMOTİVCİLERE YÜKLENDİ
Obama, iş yaratma konusuna ağırlık vereceklerini ve krize karşı tedbir paketini ocak ayında açıklayacaklarını belirtti. Hem Wall Street hem de sade vatandaşı kurtarmak istediklerini belirten Obama otomotiv şirketlerine de yine yüklendi. Obama zor durumda olan ABD'li otomotiv devlerine vergi mükelleflerinin parasını aktarmayacaklarını belirterek "Daha dürüst bir planla gelmeliler" dedi. Obama aynı zamanda bütün seçim kampanyasında üzerinde durduğu orta sınıfı da geliştirmek istediklerini belirtti.

Timothy F. Geithner
2003'ten beri New York Fed Başkanlığı'nı yürütüyor. Wall Street'i vuran krizi yönetti. Piyasalardaki denetimin az olduğuna inanıyor ve bu piyasaları 'ahlaksız' buluyor.

Christina Romer
Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı seçilen Romer, California Üniversitesi'nde profesör. 1929 ekonomik buhranı konusunda çalışmaları var

Lawrence H. Summers
Clinton'un Hazine Bakanı'ydı. "Kadınlar matematik ve bilimde doğuştan yeteneksiz" deyince Harvard'ı karıştırdı. Kadın grupları Obama'ya kabineye alma baskısı yaptı.