kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Citi kurtuldu, dünya coştu İMKB bayram yerine döndü

24.11.2008
ABD hükümetinin, hisse fiyatı son bir haftada yüzde 60 eriyen Citigroup'u kurtarması borsalara doping etkisi yaptı. Avrupa coştu, Almanya yüzde 9 yükseldi... Türkiye ise duble keyifli. IMF anlaşması beklentisi, önlem paketi hazırlığı ve olumlu geçen Hazine ihalesinin etkisiyle İMKB yüzde 9.88 yükseldi..
ABD Hazine Bakanlığı'nın Citibank için açıkladığı 306 milyar dolarlık destek paketi tüm dünya borsalarında olduğu gibi İMKB'de de olumlu karşılandı. IMF ile yeni anlaşma beklentisi, hükümetin önlem paketi hazırlığı içinde olması, ABD Hazinesinin yeni destek paketi üzerinde çalıştığı haberi ve İngiltere'nin açıklayacağı paket piyasaları umutlandırdı. Olumlu gelişmelerin, bankacılık hisselerine alım getirmesinin desteğiyle İMKB Ulusal 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 9.88'lik yükselişle 24.137puanda tamamladı. Öte yandan İMKB'de, veri yayın sistemi ile ilgili teknik bir nedenden dolayı birinci seans gecikmeli açıldı. açıkladı. İMKB'de ilk seans saat 10.05 ile 12.30 arasında yapıldı.

YTL DEĞER KAZANDI
Global piyasalardaki olumlu hava ve Hazine ihalesinin beklentilerindno olumlu gerçekleşmesiyle kur bankalararası piyasada dolar/YTL kotasyonları 1.59 YTL'nin altına indi. Geçen hafta 1.7475 YTL ile son 2.5 yılın yeni zirvesini gören dolar kotasyonları bankalararası piyasada 1.5865 YTL'ye kadar geriledi. Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.5930/1.5970 YTL oldu. 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 22.50 civarına gevşedi. Hazine dün 26 Kasım valörle düzenlediği 24 Haziran 2009 vadeli tahvil ihalesinde piyasadan toplam 3.08 milyar YTL borçlandı. İhalede ortalama bileşik faiz yüzde 20.73 oldu.

WAL-MART'A KARA CUMA DARBESİ
Avrupa borsalarında da yüzde 7'nin üzerinde artışlar yaşandı. ABD borsaları da günü yüzde 4'ün üzerinde yükselişlerle başladı. Citigroup hisseleri yüzde 64 ile yükselişte başı çekti. ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın ekibini açıkladığ ıbasın toplantısı ;piyasaları pek fazla etkilemedi. Obama yeni kurtarma paketinin detaylarını açıklamadı. Dünyanın en büyük perakande zinciri Wal-Mart'ın ABD'de "Kara Cuma" diye adlandırılan yılbaşına kadar devam edecek, ülke çapındaki satışların tavan yaptığı dönem için açıkladığı indirim planı hissenin yüzde 0.7 değer kaybetmesine neden oldu. Brezilya Borsası da yüzde 8'in üzerinde prim yaptı. Japonya'nın tatil olduğu Asya borsaları haftaya başladı.
Haberin fotoğrafları