kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

OECD'den Türkiye büyüme rakamları

Giriş Saati : 25.11.2008 12:21
Güncelleme : 25.11.2008 23:44
Yeni Haber
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye'de ekonomik büyümenin 2008'de yüzde 3.3'e ve 2009'da yüzde 1.6'ya düştükten sonra, global ekonomideki toparlanmaya bağlı olarak 2010'da yüzde 4.2 olacağının tahmin edildiğini açıkladı.

Son beş yılda senede yüzde 7 civarında büyüyen Türkiye'de, büyüme global finansal krizin etkisini göstermesiyle 2008'in ikinci çeyreğinde yüzde 1.9'a inmişti.

Tüketici talebi ve ihracatın yavaşlaması sonrasında hükümetin 2009 için belirlediği yüzde 4'lük büyüme hedefi analistler tarafından gerçekçi bulunmuyor.

OECD raporunda, "Büyümenin 2009'da yüzde 2'nin altında gerçekleşmesi, 2010'da ise finansal baskıların azalması ve global ekonominin toparlanmasıyla hız kazanması bekleniyor. Kısa vadede aşağı yönlü olan riskler, orta vadede daha dengeli gözüküyor" denildi.

Raporda ayrıca diğer gelişmekte olan ülkeleri etkileyen global kriz sonrasında YTL'nin değer kaybettiği, borsanın düştüğü ve devletin borçlanma maliyetlerinin önemli miktarda arttığı belirtildi.

OECD raporunda, "Türkiye'nin büyük cari açığını finanse etmek ve dış borcunu çevirmek için yabancı sermayeye bağımlılığı devam ediyor. Yabancı kaynaklara erişim önümüzdeki aylarda daha zor ve maliyetli olabilir, bu nedenle yatırımcının güvenini tesis etmek çok önemli olacak" denildi.

Raporda ayrıca 2009 baharında yapılacak yerel seçimler öncesinde kamu harcamalarının hedeflerin dışına çıkması veya politik gerilimin artması halinde kur ve faizde volatilitenin artabileceği ve bunun finansal istikrar ve büyümeye engel oluşturabileceği belirtildi.

OECD, hükümetin finansal sektörüne destek gerekmesine hazırlıklı olması gerektiğini de belirtti ve "Hükümet, finans sisteminde sistemik likidite risklerinin ortaya çıkması halinde zor mücadelelerle kazanılmış finans sektörü istikrarını korumak için ihtiyaç duyulabilecek destek mekanizmalarını devreye sokmaya hazır olmalıdır" dedi.

OECD, ekonomideki yavaşlamaya rağmen bu yıl toplam kamuda faiz dışı fazlanın (FDF) GSYH'nin yüzde 4'ü seviyesinin üzerinde olması gerektiğini belirtti.

Hükümetin 2008 yılı toplam kamudaki FDF hedefi GSYH'nin yüzde 3.5'i seviyesinde bulunuyor.

REUTERS