kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'50 yılda sendika bir kez grev izni istedi, verdim'

24.11.2008
Yarım asırlık yaşamında edindiği tecrübeleri bir kitapta toplayan Asım Kocabıyık, "Bugün gelişen değerlerden dolayı mutluyum" diyor..
Borusan Mannesmann Boru, 50'nci yılını kutluyor. Temmuz 1958'de 27 çalışan ve yıllık 2 bin ton boru üretimiyle yola çıkan kuruluş, yılda 1 milyon tona yakın üretimi ile kendi sektöründe Türkiye'nin en büyüğü, Avrupa'nın ise en büyük 5 şirketinden biri haline geldi. Borusan Mannesmann Boru'nun 50'nci yıldönümü nedeniyle hazırlanan "Bir Asrın Yarısı" adlı kitap, 50 yıla sığan başarı öyküsünü anlatıyor. Kitabın sayfaları arasında, 1894'te Afyon'un Tazlar köyünde doğan ve ticarete bir bakkal dükkânı ile başlayan Molla Ahmet Ağa ve oğlu Asım'ın hikâyesi anlatılıyor. 1934'te Kocabıyık soyadını alan ailenin öyküsü, yeni cumhuriyetin ilk dönemindeki ideali olan özel sektör girişimcisini yaratmada başarılı olunabileceğinin de öyküsü aslında.

TEK MAKİNEYLE ÜRETİM
Asım Kocabıyık, kitabın önsözünde, Türkiye'de sanayiye doğru yönelişin 1950'lerde başlandığına işaret ediyor: "Döviz sıkıntısı doğduğundan yurtdışından gelen malların Türkiye'de üretilmesi planlanıyordu. Ben de bu harekete katılıp ticaretten sanayiye geçebileceğim bir alan aradım. Ortaklarım sermaye şartını yerine getiremediğinden ilk tecrübem başarılı olmadı. 1957'de ise elime boru sanayisine girme fırsatı geçti. 1958'de Florya Beşyol'da ilk fabrikamda boru imalatına başladım. 4 bin metrekarelik bir atölyede tek bir makineyle üretim yapıyorduk." Sefaköy, Gemlik fabrikaları derken, bugün 1 milyon tona yakın boru ürettiklerini söyleyen Kocabıyık, yatırımları başka pazarlara yönelik yaptıklarını anlatıyor ve ekliyor: "İtalya'da bir fabrika aldık. İspanya'da bir tesis için görüşmeler yapıyoruz."

ATATÜRK DEVRİMLERİNİ GÖRDÜM
"Hayatım süresince Atatürk devrimlerinin hepsini görerek yaşadım. Harp zamanını, Demokrat Parti, Demirel, Ecevit, Erbakan, Turgut Özal, koalisyonları gördüm" diyen Kocabıyık, 50 yıl boyunca sadece 4 gün yaşanan grevi de şöyle anlatıyor: "İşçinin kıdemi artıyor diye işçi çıkartılmaz. 50 yıllık sanayi hayatımızda grev görmedik. Sadece bir kez sendika bana geldi ve bir hafta grev yapma izni istedi. Ben de bu talebi kabul ettim. Bu onlara yaptığım iyi muamelenin karşılığıydı. Onun için çok mutluyum."
Haberin fotoğrafları