kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Şeker hastalarına Bayram uyarısı

Giriş Saati : 25.09.2008 14:59
Güncelleme : 25.09.2008 23:18
Yeni Haber
Ramazan Bayramı nedeniyle yapılacak olan ziyaretlerde şeker hastalarının her türlü ikramları kabul etmemesi gerekiyor. Ev sahibine karşı zor durumda kalmamak için ikram tüketiminde oldukça hassar davranılmalı.

Kayseri Özel Erciyes Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sami Emeklioğlu, bayramların şeker ve tansiyon hastaları için ayrıcalıklı günler olmadığını kaydetti. Emeklioğlu, kandaki şeker oranının ani yükselmesi sonucu göz kanamaları, kalp ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıktığını hatırlatarak özellikle şeker hastalarını uyardı. Sigara içen kişilerde bu hastalıkların daha ağır seyrettiğini ifade eden Sami Emeklioğlu şu uyarılarda bulundu: "Doymak için değil, beslenmek için yemek gerekir. Ancak, toplumumuz doymak için yemek yiyor. Günlük alınması gereken yağ, protein ve karbonhidrat dengesini bozmamak gerekir. Bu denge bozulduğunda şeker ve tansiyon hastalığı ile obezite ortaya çıkar. Aşırı yemek yemek kadar hareketsizlik de şeker hastalığına neden olur."

Dr. Emeklioğlu, özellikle şeker ve tansiyon hastalarının diyetlerine çok dikkat etmesi gerektiğine işaret ederek, "Bayramlar şeker ve tansiyon hastaları için ayrıcalıklı günler değildir. 'Bir günden bir şey olmaz' diyerek aşırı yemek yemek, düzenli giden şeker ve tansiyonun bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle diyet asla bozulmamalıdır. Ziyarete gidilen yerlerde de ev sahipleri tansiyon ve şeker hastalarına, ikram ettikleri pasta, börek, tatlı gibi yiyecekleri yemeleri için ısrar etmemelidir. Bütün bu uyarılarımıza rağmen bayramlarda acil servisler diyetini bozan şeker ve tansiyon hastalarıyla dolup taşıyor" dedi.

Şeker ve tansiyon hastaları kadar sağlıklı insanların da bayramlarda beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Emeklioğlu, aşırı yemek yemenin, sağlıklı insanlarında mide ve bağırsak sistemlerinin zarar görmesine neden olabileceğini kaydetti. Dr. Emeklioğlu, çocukların gelişiminde belirtilen maddelere ihtiyaç olduğunu anımsatarak, aşırıya kaçmamak kaydıyla çocukların bayram keyfini yaşaması adına şeker tüketmelerinin sıkıntı oluşturmayacağına işaret etti.

(CİHAN)