kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ramazan ayı sonrası beslenmeye dikkat!

Giriş Saati : 25.09.2008 11:29
Güncelleme : 25.09.2008 23:18
Yeni Haber
Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinerek bunun hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilere uyarılarda bulunan Dr. Erdoğan Taş, "Bu kişilerin günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklik nedeniyle bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Kimi kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken kimi kişiler ise 'Oruç bitti şimdi yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketir. Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur" dedi. Bunların en önemlisinin hazımsızlık ve mide problemleri olduğunu anlatan Taş, şöyle konuştu:

"Ayrıca, gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Vatandaşların bu nedenle
bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekir."
Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmeye yönelik önerilerde bulunan Dr. Taş, sözlerine şöyle devam etti:

"Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalı. Süt, yoğurt, yumurta, peynir, et, tavuk, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır." Besinleri iyi çiğneyerek yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Erdoğan Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı artırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıda eklenmelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Yetişkin bireylerin imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri önerilmektedir."

(İHA)