kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yağmur suyu dizanteri getirebilir

Giriş Saati : 25.09.2008 11:44
Güncelleme : 25.09.2008 23:18
Yeni Haber
Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürsel Ersan, yağışların arttığı bu dönemlerde yağmurun içme sularına karışması halinde dizanteri riskinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Ersan, yaptığı açıklamada kaynağı bilinmeyen suların kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Yağmur sularının kaynak sularına karışması ve tahlil edilmemiş kaynak sularının içilmesi halinde dizanteri hastalığının görülmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Dr. Ersan, "İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yenmesi, kaynağı belli olmayan suların içilmesi, hastaların ellerini yıkamadan diğer kişilere yiyecek hazırlaması dizanteriye sebep olur. Şahsi hijyene çok dikkat edilmesi, ellerin sık sık yıkanması gerekir. Ayrıca açıkta satılan veya nerede ve nasıl üretildiği bilinmeyen gıdalar da dizanteriye yol açabilir." dedi.

Dizanterinin mikrobik bir hastalık olduğunu ifade eden Ersan "Dizanteri kanlı ishal olup bağırsakları ilgilendiren bir hastalıktır. Amipli ve basilli olmak üzere iki çeşittir. Doğrudan hijyenine dikkat etmeyen hastanın ellediği kapı tokmakları, çatal, kaşık, bardak veya havluyla bulaşabildiği gibi kontamine tuvalet musluklarından alınan basillerle de bulaşma sözkonusudur. Dolaylı bulaşma ise besin maddelerinin mikropla kirlenmesi halinde görülür. Bu hastalığın belli bir yaşı veya cinsi yoktur, herkese bulaşabilir." şeklinde konuştu.

Dr. Gürsel Ersan, hastalığın belirtileri hakkında da şunları söyledi: "Belirtiler genellikle karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş ve kanlı ishaldir. Şeker, karaciğer ve böbrek gibi kronik hastalıklarda seyir daha ağır olabilir. Basilli dizanteri tedaviyle bir haftada, amipli dizanteri ise 10 günde ancak düzelir."

Dizanterinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ersan antibiyotik, semptomatik ve destek tedavisi uygulandığını belirtti.

(CİHAN)