kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Aşılar eczanelerden temin edilmelidir"

Giriş Saati : 25.09.2008 11:27
Güncelleme : 25.09.2008 23:18
Yeni Haber
Ecza Depoları ve Ecza Depolarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklik ile aşıların eczaneler dışında özel muayenehaneler ve özel teşhis, tedavi merkezlerinde satılabilmesinin önünün açılmasına eczacılar tepki gösterdi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, yaptığı açıklamada, Ecza Depoları ve Ecza Depolarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle, "Ecza Depoları ve Ecza Dolaplarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmeliğin" 2'nci maddesine, ecza depolarının; sadece aşılar için, bağışıklama hizmetinde kullanılmak ve ticari amaç taşımamak kaydıyla, özel muayenehaneler ve özel teşhis ve tedavi merkezlerine satışının yapabileceği" hükmünün ilave edildiğini söyledi. Çolak, "Bizler, aşıların eczaneler dışında özel muayenehaneler ve özel teşhis, tedavi merkezlerinde satılabilmesinin önünü açan bu yasal düzenlemeyi kabul edilemez buluyoruz" dedi.

"BÖYLE BİR DÜZENLEME CİDDİ ETİK BOZULMALARA DA YOL AÇACAK"


Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de reçete yazan ve reçeteyi karşılayan arasında bir ayrım söz konusu olduğuna işaret eden TEB Başkanı Çolak, "Bu ayrımın amacı, birinci olarak uzmanlaşmak, ikinci olarak ise mesleki etiği korumak, hekimlerin ticari ilişkilere girmesini engellemektir" dedi.

Reçeteyi yazan hekimlerin reçeteyi karşılayan konumuna da geçmesine yol açacak böyle bir düzenlemenin, ciddi etik bozulmalara yol açabileceği endişesini de taşıdıklarını ifade eden Çolak, "Sağlık Bakanlığı'nın genel ya da özel bağışıklama kampanyaları yapmasını destekliyoruz ancak aşıların özel hastanelerden satışının, ticari kaygıları ön plana çıkartan bir uygulama olma olasılığını çok yüksek buluyoruz" diye konuştu. Çolak şunları söyledi:

"Yapılan yasal düzenlemeyle, her ne kadar aşıların özel hastanelerde verilmesine "ticari amaç taşımamak kaydıyla" ibaresi eklense de, denetimin nasıl ve kimler tarafından yapılacağı, aşının ticari amaçla mı yoksa bağışıklama kampanyasında hibe edilmek üzere mi temin edildiğinin ne şekilde belirleneceğinin net olmaması, uygulamada keyfiliğe neden olacaktır. Öte yandan, düzenlemenin bu tür özel merkezler arasında uygulamada rekabet kaygısı güdülerek reklam kampanyalarına varacak kadar ciddi bir boyuta ulaşabileceği de bir gerçektir.

Yapılması olası bağışıklama kampanyalarının, reklam, broşür ve benzeri materyal ile tanıtımı gibi, ticari amaçlara hizmet edecek her türlü girişimi de şiddetle reddedeceğimizi belirtmeliyiz. Bizler, bu uygulamanın karşısında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, konunun yasal yollara başvurmak da dahil olmak üzere takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz."

(ANKA)