kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Pilotlar uçuş sırasında uyuyakaldı

Giriş Saati : 25.09.2008 16:30
Güncelleme : 25.09.2008 23:40
Yeni Haber
Havai'nin başkenti Honolulu'dan Hilo kentine sefer yapan bir uçağın 2 pilotu, uçuş sırasında kokpitte uyuya kaldı.

Pilotların uyudukları, yaklaşık 6400 metre irtifadaki uçağın iniş noktasını 24 kilometre geçmesi üzerine kontrol kulesinin telsiz anonsunun yanıtsız kalması üzerine ortaya çıktı.

Bir Havai havayolu şirketine ait uçağın pilotları geçen şubatta kontrol kulesinin telsiz anonsuna dakikalarca yanıt vermeyince, yetkililer uçaktaki 40 yolcunun hayatından endişe etmeye başladı.

45 dakika sürmesi beklenen sefer, pilotların 44 dakika sonra telsize yanıt vermelerinden sonra tamamlanabildi. İniş iznini alan pilotlar, havaalanına indikten sonra derhal işten atıldı.

Kaptan pilot Scott Oltman, ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) tarafından 60 gün, yardımcı pilot Dillon Shepley 45 gün görevden uzaklaştırıldı.

Bu arada ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Yönetim Kurulu geçen haziranda iki pilotun "kasıtsız uyuya kaldığına" karar verdi. Cezaları geçen eylülde biten pilotların görevlerinin başına dönmelerine izin verildiği bildirildi.
Bu arada şubattaki olaydan sonra kaptan pilot Oltman'a, solunumun durmasına ve rahatsız bir uyku çekmesine neden olan "uyku apnesi" teşhisi konduğu belirtildi.

Havayolu şirketine, kurallara uygun uçtuğu ve pilotlara seferleri arasında yeterli uyuma süresi tanıdığı için ceza kesilmediği bildirildi.