kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Borsa dibi mi görecek?

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 18.09.2008 10:06
Güncelleme : 18.09.2008 19:14
Yeni Haber
Global finans piyasalarına yönelik tedirginlikle gelişmekte olan ülkelerdeki pozisyonlarını azaltan fonların, Rusya piyasalarının kapalı olması nedeniyle Türkiye'ye dönmesi, İMKB Ulusal 100 Endeksi'nde ekstra satışlar ve dalgalı bir seyir yaşanmasına sebep oldu; endeks günü yüzde 1.56 değer kaybıyla, 26 Haziran 2006'dan bu yana en düşük kapanış seviyesinden tamamladı.

Yapı Kredi Yatırım Araştırma Müdürü Cenk Özçelik, "Morgan Stanley ve Goldman Sachs'ın zor durumda olduğuna dair işaretlerle global finans piyasalarındaki sorunların daha da kötüleşeceği beklentisi oluştu. Bu nedenle sert satışlar geliyor. Rusya piyasalarının kapalı olması dalgalanmalara sebep oluyor ve İMKB'yi olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

İMKB Ulusal 100 endeksi günü yüzde 1.56 düşüşle 32,216.44 puandan tamamladı. Hisseleri İMKB'de işlem gören 331 şirketten 229'unun piyasa değeri düşerken, sadece 68'inin değeri yükseldi; 34 şirketin ise piyasa değeri değişmedi. İMKB'de işlem hacmi düne göre yaklaşık yüzde 10 artarak 1.85 milyar YTL'ye yükseldi.

İMKB 100 endeksi üzerinde ağırlığı yüksek sektörlerden bankacılığın sektörel endeksi yüzde 1.40, sigortacılık endeksi yüzde 2.18, demir-çelik sektörü endeksi ise yüzde 2.36 değer kaybıyla günü tamamladı.

İMKB'de panik havası içinde satışlar olduğuna dikkat çeken Tera Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Çolak da "Riskli enstrümanlardan çıkış söz konusu. Rusya piyasalarının kapalı olması da İMKB'ye ekstra satış getiriyor. Çünkü gelişmekte olan ülkeler olarak hepimiz aynı sepetteyiz. Orada satış yapamayan hedge fonlar bize dönüyor" diye konuştu.

Dolarda da durum pek farklı değil. Dün spot kapanışta 1.2685/1.2710 YTL olan dolar kotasyonları, valörlü işlemlerde 1.2810/35 YTL olmuştu. Kotasyonlar bu sabah 1.2855/95 YTL seviyesindeydi. Bugün de İstanbul serbest piyasada dolar güne 1.2900 YTL'den başladı.
Kapalıçarşı'da 1.2800 YTL'den alınan dolar 1.2900 YTL'den satılıyor. 1.8300 YTL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 1.8400 YTL olarak belirlendi.


Hareketli bir günün ardından, İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde de doların satış fiyatı 1.2760 YTL, euro'nun satış fiyatı 1.8350 YTL oldu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, piyasanın kapanışı itibarıyla Kapalıçarşı'da 1.2720 YTL'den alınan dolar 1.2760 YTL'den satılıyor. 1.8300 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1.8350 YTL düzeyinde bulunuyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,2800 YTL olan dolar güne 1,2900 YTL'den, 1,8100 YTL olan avro 1,8400 YTL'den başlamıştı.



"DOLAR DA FAİZ DE ARTAR"
ABD'de yatırım bankalarının bağımsız birer şirket olarak ayakta kalmaya devam edemeyeceğine ilişkin kaygıların artmasının riskten kaçınma eğilimini tetiklemesiyle kur ve faizde de yön yukarı yönde hareket ediyor.

Bankacılar içeride gün içinde doların 1.30 YTL'yi gösterge kıymette ortalama bileşik faizin yüzde 20'leri aşmasını bekliyor.

Wall Street'te ayakta kalan iki büyük yatırım bankasından Goldmans Sachs'ın hisseleri şu ana kadarki en büyük günlük düşüşü gösterirken, Morgan Stanley hisseleri son 15 yılın en kötü performansını gösterdi. Yatırımcılar ise Lehman ve Merrill Lynch'in ardından bankanın şu anki piyasa koşullarında bağımsız bir şirket olarak ayakta kalmaya devam edemeyeceği yönünde endişeleri vardı.

Yabancı bir bankacının döviz masası yetkilisi, "Finans sisteminin durumu cidden vahim. Ayakta kalabilecek bir yatırım bankası zor görünüyor. Riskten kaçınma eğilimi hat safhada. Tabii bu durum, YTL üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor ama euro/dolar kurundaki yükseliş yukarı yönlü hareketleri sınırlandırıyor." diyor ve ekliyor: "Yine de doların gün içinde 1.30 YTL seviyesini görmesini bekliyorum."

Tezgahüstü piyasada 14 Nisan 2010 vadeli gösterge kıymetin bileşik faizi ilk işlemlerde yüzde 19.80 seviyesinden gerçekleşti. Tahvil/bono piyasasında gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 19.21 oldu, valörlüde ise yüzde 19.41'de kapandı.

Bir bankanın tahvil/bono işlemcisi, "Göstergede yüzde 20 bileşiklerin üzerine çıkılmasına hiçbir şey kalmadı. Gün içinde global piyasalardan gelecek olumsuz haberlere çok rahat yüzde 20'li seviyelerin üzerine çıkarız diye düşünüyorum" dedi.

ÖNLEMLER VE BANKALAR ARASI GÖRÜŞMELER
Global finans piyasalarındaki sorunlar ise sürüyor.
Reuters'a konuşan bir kaynak, Wall Street'in en büyük ikinci firması olan ve global likidite krizini aşamayacağı beklentisiyle hisseleri Çarşamba günü çakılan Morgan Stanley'in ABD'nin dördüncü büyük bankası Wachovia ile birleşme görüşmesi yaptığını söyledi.

Ayrıca CNBC de yayımladığı haberde Morgan Stanley'in Çinli CITIC ile görüştüğünü duyurdu. CNBC buna ek olarak Londra merkezli HSBC'nin de Morgan Stanley'i satın alabilecek bankalardan biri olduğunu bildirdi.

New York Times'ın konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağa dayandırarak yazdığı haberde ise Morgan Stanley CEO'sunun Citi Group CEO'suyla Salı günü telefon üzerinden birleşmeyi görüştüğü, ancak Morgan Stanley CEO'sunun Citi ile birleşme talebinin Citi CEO'su tarafından reddedildiği belirtildi.