kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kemal Unakıtan

Kamu yeni vergi salmayacak tuvalet kâğıdını kısıtlayacak!

HAZAL ATEŞ / ANKARA
17.09.2008
2009'daki yerel seçimler, Genel Sağlık Sigortası uygulaması, GAP projelerine kaynak aktarımı bütçeyi zorlayacak. Hükümet vergi artırımı yerine kamuda kemer sıkacak..
Ekonomi yönetimi, ekim ayında Meclis'e sunulacak 2009 bütçesi için kolları sıvadı. Yerel seçimler, GAP'a kaynak aktarımı ve Genel Sağlık Sigortası'nın 2009'da uygulamaya girecek olması bütçeyi zorlayacak, bu nedenle de kamuda tuvalet kağıdından fuar harcamalarına kadar bir çok kalemde tasarrufa gidilecek. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren başkanlığında önceki gün toplanan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında bütçe önerileri masaya yatırıldı. Kamu kurumlarının bütçe tekliflerini hükümetin yeni 'ekonomik programı' olarak görülen orta vadeli plana uygun olarak belirlemesi, kaynak dağılımını sağlıklı bir şekilde yapmaları zorunlu kılındı. Bütçe hazırlıklarında yüzde 7.5 enflasyon, yüzde 5 büyüme baz alındı. Yatırım ödeneklerinde ortalama dolar kurunun 1.435 olması, genel bütçede 243 ve özel bütçede de 15 milyar YTL'lik ödenek sınırı içinde kalınması öngörülüyor. Eğitim, bölgesel gelişmişlik farklarının asgariye indirilmesine yönelik projelere öncelik verilecek. Gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlayacak Genel Sağlık Sigortası kapsamında koruyucu sağlık hizmetleri yaygınlaştırılacak, sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştırılacak bu kapsamda yapılacak harcamalarda kısıntıya gidilmeyecek.

GAP'A TAM DESTEK VERİLECEK
Yerel seçim öncesi vatandaşa ek yük yerine, kamuda kemer sıkma politikası izlenecek. Kamu kurumları tuvalet kağıdından fuar etkinliklerine kadar bir çok alanda tasarrufa gidecek. 2009'da GAP ve bölgesel kalkınma projelerine ise gerekli kaynak aktarılacak. GAP illeri için toplam 1 milyar YTL, diğer kalkınma programları için 1.3 milyar YTL kaynak aktarıldı.