kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya bankaları krizi önlemek için alarmda

Giriş Saati : 18.09.2008 10:55
Güncelleme : 18.09.2008 19:14
Yeni Haber
BD Merkez Bankası (Fed); Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE), Japonya Merkez Bankası (BOJ), İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve Kanada Merkez Bankası (BOC) ile Wall Street'teki krizle ortaya çıkan likidite sıkışıklığını yatıştırmaya dönük önlemler açıkladı.

İlgili bankalardan aynı anda yapılan açıklamalara göre, ECB ve BOE 40'ar milyar dolara kadar gecelik vadede dolar fonlaması yapacak. ECB piyasalara Pazartesi 30 milyar euro, Salı günü 70 milyar euro vermişti.

Fed ise geçici döviz swap düzenlemesinde 180 milyar dolarlık genişlemeyi onayladı. Japonya Merkez Bankası Fed ile 60 milyar dolarlık, Kanada Merkez Bankası ise 10 milyar dolarlık swap anlaşması imzaladı. Fed, yaptığı bütün karşılıklı geçici döviz swap anlaşmalarının 30 Ocak 2009'a kadar geçerli olacağını açıkladı.

Japonya Merkez Bankası ise dünya çapında dolar sıkışıklığına karşı alınan önlemlere paralel olarak piyasaya dolar vereceğini açıkladı.

Ortak müdahale sonrasında gecelik dolar fonlama maliyetleri yüzde 2'ye kadar geriledi. Dolar faizleri dün Avrupa'da yüzde 5, bugün ise Asya'da yüzde 8.5'e kadar yükselmişti.

BNP Paribas'ın kıdemli döviz stratejisti Ian Stannard alınan önlemler hakkında, "Elbette sorunun asıl sebeplerini ortadan kaldırmıyor, ancak para piyasalarında oluşan anlık gerilimin bir kısmını rahatlatıyor" dedi.

Fed ve 5 merkez bankasının aldıkları önlem dışında Perşembe erken saatlerde Japonya, Avustralya ve Hindistan piyasalara 28 milyar dolar verirken, Çin de hafta içinde para politikasında iki kere gevşemeye gitti.


BUSH: PİYASALARI ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ
ABD Başkanı George W. Bush da, ekonomi ve mali piyasalar konusunda endişeli olduğunu ve yakından izlediğini söyledi.

Bush Washington'da yaptığı açıklamada, politika yapıcıların adımlarının gerekli olduğunu ve piyasaların buna ayak uydurduğunu, ABD'nin piyasaları güçlendirmek için adım atmaya devam edeceğini söyledi ve "Finansal piyasalarda bazı ciddi zorluklar var ve son adımlarımız gösteriyor ki benim hükümetim bunları çözmeye odaklıdır" dedi.


REUTERS