kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MB faiz oranlarını değiştirmedi

Giriş Saati : 18.09.2008 19:14
Güncelleme : 18.09.2008 19:37
Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu geçen ay olduğu gibi bu toplantısında da, Banka bünyesindeki para piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Buna göre, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,75'de, borç verme faiz oranı yüzde 20,25'de sabit tutuldu.

Ayrıca, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında 16.00-17.00 saatleri arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75'de, borç verme faiz oranı yüzde 23,25'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19,25'de sabit kaldı.

Para Politikası Kurulunun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamaya göre, toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

''ENFLASYONUN DÜŞMEYE DEVAM EDECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR''

Son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiği belirtilen açıklamada, uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi sınırlamaya devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada, ''Bunun yanında, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarında gözlenen keskin düşüş enflasyonu olumlu etkileyecektir. Bu çerçevede, enflasyonun kademeli olarak düşmeye devam edeceği öngörülmektedir'' denildi.

Kurulun, ''petrol ve gıda fiyatlarının, Temmuz Enflasyon Raporundaki iyimser senaryoya yakın seyrettiği ve kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediği'' değerlendirmesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu doğrultuda, emtia fiyatlarındaki ve enflasyondaki olumlu görünümün devam etmesi halinde ölçülü bir faiz indirimi gündeme alınacaktır. Bununla birlikte, son dönemde küresel belirsizliklerin artarak devam etmesi para politikası kararlarında temkinli olmayı gerektirmektedir. Bundan sonraki faiz kararları iç ve dış talebe, küresel piyasalardaki gelişmelere, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır.''

Açıklamada, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği da vurgulandı.

Para Politikası Kurulu toplantı özeti, 8 iş günü içinde yayımlanacak.

AA