kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Krizin yansıması inşallah sınırlı olacak"

Giriş Saati : 18.09.2008 16:11
Güncelleme : 18.09.2008 19:15
Yeni Haber
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada yaşanan ekonomik kriz karşısında sağlıklı para ve maliye politikalarını sürdüreceklerini belirterek, ''İnşallah krizin bize yansımaları sınırlı kalmaya devam edecek'' dedi.

Şimşek, Gaziantep Çocuk Hastanesindeki incelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, dünyada yaşanan ve giderek derinleştiği gözlenen krizin çözümü için son birkaç gündür biraz daha radikal kararlar alındığının görüldüğünü kaydetti.

Krizin çözümü belki de krizin daha da derinleşmesini engellemek için adımlar atıldığını ve atılacağını vurgulayan Şimşek, ''Türkiye için önemli olan sağlıklı para ve maliye politikasını sürdürmek. Sağlıklı para ve maliye politikamızı sürdüreceğiz, inşallah krizin bize yansımaları sınırlı kalmaya devam edecek'' diye konuştu.

Bir gazetecinin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in dün ''Çok büyük bir kriz dalga dalga geliyor, Türkiye de bundan etkilenecek'' dediğini hatırlatıp görüşünü sorması üzerine Şimşek, bu konuda söyleyeceklerini daha önce söylediğini belirtmekle yetindi.

''MAKUL BİR BÜYÜME ORANI''
Şimşek, Türkiye'nin yılın ikinci çeyreğindeki büyüme performansına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:
''Türkiye yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,9 büyüdü. Tabi ki yüzde 1,9 nispi olarak düşük bir büyümedir. Ama dünya konjonktürünü dikkate alırsanız, Türkiye'de yılın ikinci çeyreğinde ortaya çıkan belirsizliği de hesaba katarsanız, Avrupa ile karşılaştırdığınızda ben onu makul bir büyüme oranı olarak görürüm.

Uzun dönemde Türkiye'nin büyüme potansiyeli yüksek. Türkiye çok rahat bir şekilde önümüzdeki 10-20 yıllık dönemde ortalama yüzde 6, hatta akılcı reformlarla yüzde 7 büyüyebilir. Bu geçici bir büyümenin yavaşladığı bir dönem, Türkiye'nin potansiyelinin altında büyüdüğü dönem. Bunda gerek dünyada yaşanan krizin gerek Türkiye'de ortaya çıkan ciddi siyasi belirsizliğin yansıması var. Büyümenin yavaşlaması bu çerçevede değerlendirilirse pek fazla da paniğe de gerek yok.''

''GÜNÜBİRLİK YAKLAŞIMLARLA İLGİLENMİYORUZ''
Şimşek, Türkiye'nin yüzde 1,9 büyüdüğü yılın ikinci çeyreğinde Avrupa'nın yüzde 0,2 küçüldüğüne dikkati çekti.

Gerekli reformları yaptıklarına ve Türkiye'nin önünün açık olduğuna dikkati çeken Bakan Şimşek, şunları anlattı:

''Gerekli reformları yapıyoruz. Biz insana yatırım yapıyoruz, Ar-Ge'ye yatırım yapıyoruz. Biz altyapıya yatırım yapıyoruz, biz sağlığa yatırım yapıyoruz. O açıdan bakıldığı zaman Türkiye'nin önü açık. Avrupa yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,2 küçüldü, biz büyümüşüz. Gönül isterdi ki dünyada yaşanan olayların bize hiçbir yansıması olmasın. Ya da Türkiye'de marttan sonra ortaya çıkan belirsizliğin etkisi olmasın. Ama fiiliyatta var. Ama bunlar muhtemelen geçici trendlerdir.

Büyüme yavaşladı, muhtemelen yavaş bir seyir takip edecek kısa dönemde. Ama biz orta ve uzun vadede Türkiye'nin büyüme potansiyelini nasıl iyileştiririz, Türkiye ile batı arasında farkı nasıl azaltırız, biz onlarla ilgileneceğiz. Biz günübirlik yaklaşımlarla, günübirlik iniş ve çıkışlarla ilgilenmeyiz. O yaklaşımların, o çabaların Türkiye'ye bir faydası olmadı, bundan sonra da olmayacak.''

Şimşek, Türkiye'nin Avrupa ile arasındaki farkı hızlı bir şekilde kapattığını, kendileri için bunun altyapısını hazırlamanın önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Şimşek, Gaziantep programı kapsamında Şehitkamil Devlet Hastanesi ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesini de ziyaret etti. Tıp Fakültesi Hastanesinde Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun'dan hastane ve sağlık hizmetlerine ilişkin bilgi alan Şimşek, hasta ve yakınlarıyla görüştü.

AA