kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Oruç tutmak isteyen anne adaylarına uyarı

Giriş Saati : 12.09.2008 11:54
Güncelleme : 12.09.2008 20:55
Yeni Haber
Hamilelik döneminde oruç tutmak isteyen anne adaylarının, kendi sağlıkları ve bebeğin sağlığı için mutlaka doktorlarına danışmasını öneren uzmanlar, oruç tutan anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Gebelik döneminde kadının beslenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bursa Zübeydehanım Doğumevi Başekimi Opr. Dr. Şeref Nişancı, Ramazan'da uzun süren açlık saatlerinden anne adayı ve bebeğin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Oruç tutan hamilelerin iyi beslenmemesi anne adayına kansızlık, ödem, diş kayıpları ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma gibi sorunlar olarak yansıyacağını aktaran Nişancı, hamilelikte sık yaşanan mide yanması ve ekşime gibi problemlerin de artabileceğini kaydetti. Özellikle sıcak günlerde hamilelerin su kaybının normal kadınlara göre daha fazla olduğunu vurgulayan Nişancı, "Bu nedenle hamilelere sık sık ve bol su içmesi önerilir.

Oruç tutan hamilelerin özellikle düzenli su da alamamaları tansiyonda düşmeye ve bayılmaya neden olabilir. Oruçla ilgili yapılan bir çalışmada oruç tutan gebelerde çocuğun içinde bulunduğu amniotik sıvının azaldığı diğer bir çalışmada ise çocuk hareketlerinde azalma olduğu yayınlanmıştır. Yaklaşık 10 yıl önce yapılan bir başka çalışmada ise oruç tutan annelerden doğan bebeklerinin kilolarında bir düşüklük saptanmamıştır." diye konuştu.

Şeker, gebelik şekeri veya yüksek tansiyon gibi sorunları olan anne adaylarının kesinlikle oruç tutmaması gerektiğini belirten Nişancı, her şartta oruç tutmak isteyen anne adaylarına ise şu tavsiyelerde bulundu:

"Hamile de olsam oruç tutmaya devam edeceğim diyorsanız mutlaka önce doktorunuzla bunu konuşun. Risk taşıyıp taşımadığınızı öğrenin. Eğer bir sorun yoksa dengeli beslenme prensipleri oruç tutan anne adayları için de geçerlidir. Bu dönemde beslenme menüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlıklı bir gebe diyeti mutlaka; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini içermelidir."

Nişancı, anne adaylarının günlük mutlaka tüketmelerini istediği besinleri ise şöyle sıraladı: "Süt veya yoğurt günde iki porsiyon tüketilmeli, bir porsiyon et, etli sebze yemekleri veya bir porsiyon kurubaklagil o da olmazsa yumurtalı bir besin yemelidir. Yine günde 3 porsiyon sebze, 3 porsiyon kadar da meyve tüketmeleri ve sıvı yağlı yiyeceklerden faydalanmaları şarttır."

Tüm oruç tutanların yapması gerektiği gibi hamile bayanların da bu besinleri bir anda değil az ve sık olacak şekilde iftarla sahur arasına yayması gerektiğini vurgulayan Nişancı, hamile bayanların sahuru ihmal etmemeleri gerektiğini dile getirdi.

(CİHAN)