kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
12 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"NATO üyesi olsa da saldırırız"

Giriş Saati : 12.09.2008 17:52
Güncelleme : 12.09.2008 23:45
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'ya saldırısının "kendilerinin 11 Eylülü" olduğunu söyledi.Medvedev Rusya uzmanlarının üye olduğu Valdai kulübünün toplantısında yaptığı konuşmada, Gürcistan'a, NATO üyelik süreci başlasa bile saldırmakta tereddüt etmeyeceklerini ve Gürcistan'ın NATO üyeliğinin hem ittifak hem de Kafkaslar için istikrarsızlık olacağını belirtti. Devlet Başkanı, Kafkas krizinin, Rusya ile Batı arasında fay hattı yarattığını sanmadığını da kaydetti.

ABD'DEN GÜRCİSTAN'A DESTEK

ABD'de Cumhuriyetçi Partinin başkan yardımcısı adayı Sarah Palin, gerekirse ülkenin başkomutanlığını üstlenmede yeterli deneyime sahip olduğunu söyledi, dış politika konularında verdiği mesajlarla tepki topladı.
Cumhuriyetçi Partinin başkan yardımcısı adayı olduktan sonra Palin, televizyon kameraları önünde ilk röportajını ABC televizyonuyla yaptı. Gazeteci Charlie Gibson'ın sorularını yanıtlayan Palin, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyeliğini destekledi.

Palin, Gibson'ın bir sorusu üzerine, ''NATO müttefiki olarak, bir ülkeye saldırıldığında bu ülkeden yardım çağrısı almanız ve yardım etmeniz beklenecek'' diye konuştu ve NATO üyesi olması halinde Gürcistan'a düzenlenecek bir saldırıyı karşılıksız bırakmayacaklarının mesajını verdi.
Palin'in bu değerlendirmesi, Washington çevrelerinde tepkiyle karşılandı. Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı John McCain bile, Rusya'ya karşı mesajlarında bu derece ileri gitmemişti. Uzmanlar, Palin'in açıklamasının, çok aşırıya kaçan, tehlikeli bir mesaj verdiği görüşünü paylaşıyor. Ulusal Güvenlik Ağı kuruluşunun uzmanlarından Ilan Goldberg, ''Palin'in bu sözleri özellikle diğer nükleer güçlere yanlış mesaj veriyor. Bu tip tehlikeli konuşmalar, John McCain'in seçim kampanyasının militarist yaklaşımını bir kez daha teyit ediyor'' dedi.Sarah Palin ayrıca, Rusya'nın Gürcistan'a, hiç bir kışkırtıcı unsur olmadığı halde girdiği görüşünü de ısrarla vurguladı.

''BUSH DOKTRİNİ''

Sarah Palin'in, ABD Başkanı George Bush'un, 11 Eylül saldırılarından sonra geliştirdiği ve ''Bush doktrini'' adı verilen, ''kendi topraklarımızda saldırı gerçekleşmesine fırsat vermeden, düşmanı bulunduğu bölgede, yerinde vurmaya dayalı felsefe'' konusundaki görüşleri sorulunca ise bocaladı.
Gibson'ın üst üste, Bush doktrinini açmaya çalışmasına karşın Palin'in verdiği cevaplardan, bu konuda hiç bir fikri olmadığı yorumu çıkıyor. Gazetecinin, Bush doktrininin ne olduğunu açıklamasının ardından ise Palin, ''ben, Başkan Bush'un ülkemizi yok etmekte kararlı İslamcı teröristlerden bu dünyayı kurtarmaya çalıştığına inanıyorum'' dedi. Palin'in, ''İslamcı terörist'' nitelemesini kullanması dikkati çekti. Amerikan yönetiminin politikası, Müslüman dünyasında yarattığı rahatsızlık nedeniyle bu nitelemeyi kullanmama yönünde.

Bush'un, ''önceden saldırma'' yönündeki doktrini, 2002 yılı Ulusal Güvenlik Stratejisi'nin merkezi unsurlarından biriydi ve iki yıla yakın bir süre bu politika değişikliği dış politika çevrelerinde tartışılmıştı. Bu doktrin, Amerikan dış politikasında yakın dönemdeki en büyük değişim olarak görülüyor ve Palin'in bu konuda bilgisinin olmadığını sergilemesi, ülkeyi yönetmeye yetkin olup olmadığı tartışmalarına güç kazandırıyor.

PALIN: ''HAZIRIM''

Ancak Palin, röportajın hemen başında kendisine, gerekirse ABD başkanlığı görevini bile üstlenmeye hazır olup olmadığı sorusunun yöneltilmesi üzerine, hiç duraksamadan, ''hazırım'' yanıtını verdi.
Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı McCain'in 72 yaşını doldurması ve kanserle olan problemleri, ABD'de uzun bir süredir tartışma konusu yapılıyor. McCain'in ölmesi veya sağlığının bozulması durumunda Palin'in, ülkenin başkomutanı olacağına dikkat çeken yorumcular, bunun ülke için büyük bir risk olduğunu savunuyor.

Alaska Valisi Sarah Palin, ''bugüne kadar hiç bir devlet başkanıyla karşılaştınız mı?'' sorusuna, Alaska eyaletine sık sık yabancı ticaret temsilcilerinin geldiği yanıtını verdi.

Gibson'ın, ''ben devlet başkanlarından bahsediyorum'' demesi üzerine Palin, daha önce hiç bir devlet başkanıyla karşılaşmadığını ancak bunun önemli olmadığını savundu. Bir kaç ay önce bir programla Kuveyt ve Almanya'da görev yapan Amerikan askerlerini ziyaret etmesinin dışında, hangi ülkeleri gördüğü sorulan Palin, ''ABD'nin kapı komşuları'' Kanada ve Meksika'yı saydı. Palin'in, bir kaç ay öncesine kadar pasaport bile çıkarttırmamış olduğu söyleniyor.

McCain, daha önce başkan yardımcısı adayının, savaş zamanında ülkeyi yönetmeye yeterli olup olmadığı sorusunu yanıtlarken, Palin'in vali olarak Alaska Ulusal Muhafız Gücü'nü idare ettiğini ve Alaska'nın da Rusya'ya mesafe olarak yakın olduğunu söylemişti. Gibson'ın, bunların ülkeyi yönetmeye yeterli deneyimler olup olmadığı sorusuna karşılık Palin, hükümetin reformdan geçirilmesiyle alakalı olduğunu savundu ve Alaska Petrol ve Gaz Komisyonu'nun eski başkanı olarak enerji konusundaki deneyimlerini gündeme getirdi. Palin, enerjinin, ulusal güvenlik konularında temel bir mesele olduğunu söyledi.

PAKİSTAN, İRAN

Palin, teröristlerin saklandığı bölgelere ABD'nin saldırı düzenlemesiyle ilgili de şahin görüşler ortaya koydu. ABD'nin, Pakistan'da teröristlerin saklandığı bölgeleri, bu ülkenin izni olmadan vurması konusunda görüşü sorulunca, ''eğer elimizde, Amerikan halkına yönelik bir saldırının yakın olduğuna ilişkin meşru ve yeterli istihbarat varsa, ülkemizi savunmaya her türlü hakkımız var. Başkan'ın bu yükümlülüğü, savunma görevi var'' yanıtını verdi.

Sarah Palin, İsrail'in, kendisini nükleer bir İran'ın tehdidi altında görüp saldırması durumunda ABD'nin tutumunun ne olacağı sorusuna karşılık, ABD'nin, İsrail'in tutumu konusunda tahminde bulunmaması gerektiğini söyledi.

''IRAK'A TANRI ADINA GİRMEK"

Cumhuriyetçi Parti başkan yardımcısı adayının, Amerikan askerlerinin Irak'a ''Tanrı'dan gelen bir görevle'' gönderildikleri yönündeki sözleri de ABC televizyonunda gündeme geldi. Gibson'ın, ''ABD'nin, Irak'ta kutsal bir savaş yürüttüğüne mi inanıyorsunuz?'' sorusuna Palin, önce bu sözleri söylemediğini iddia etti.

Charlie Gibson'ın, ''bunlar tam olarak sizin sözleriniz'' demesi üzerine Palin, ''Ben aslında, (ABD'nin eski başkanlarından) Abraham Lincoln'un sözlerini tekrar ediyordum. Lincoln, Tanrı'nın ne istediğini bildiğini farz etmemek gerektiğini söylemişti. Ben de hiç bir zaman Tanrı'nın ne istediğini bildiğimi farz etmeyeceğim. Bütün söylediğim buydu. Ben, aşırı İslamcı teröristlere karşı bu savaşın doğru şey olduğuna inanıyorum'' dedi.

Palin, bunun talihsiz bir durum olduğunu çünkü savaştan nefret ettiğini söyledi.

Ardından Sarah Palin, ABD'de 11 Eylül saldırılarının yedinci yıl dönümünde verdiği ilk televizyon röportajında, ''ben bugün, ilk doğan evladımı, oğlumu ülkemiz için, demokrasi için ve özgürlükler için savaşmaya Irak'a gönderiyorum'' dedi.

Palin, Irak'a gitme kararının, oğlunun kendi kararı olduğunu ve rahatı seçmek yerine ülkesi adına savaşmayı tercih ettiği için oğluyla gurur duyduğunu söyledi.

AA