kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
10 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Okul çantaları omurga eğriliğine yol açıyor

Giriş Saati : 10.09.2008 13:25
Güncelleme : 10.09.2008 22:15
Yeni Haber
Okul çantalarının ağır oluşunun ve yanlış taşıma yöntemlerinin çocukların sırtında 'skolyoz' denen eğriliklere yol açtığı bildirildi.

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, okul çantalarının 5 kilogramı geçmemesi gerektiğini vurgulayarak, ağır yük taşımanın boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına ve psikolojik bozukluklara, ileri yaşamlarda da kireçlenmelerle birlikte, bel ve sırt ağrılarına neden olduğunu kaydetti.

Önal, 12 yaşından küçük çocukların 4 kilogram, 12-15 yaş arası çocukların da 5 kilograma kadar olan çantaları taşımaları gerektiğine dikkat çekti. Önal, alınması gereken önlemlerle ilgili şu bilgileri verdi: "Ağırlık uygun dağıtılarak, uzun süre taşınmamalı.

Çantanın geniş ve destekli omuz askıları, bel desteği, bel kemeri ve çeşitli bölümleri bulunmalı. Çanta her iki omuzdan asılarak düzgün şekilde taşınmalı, çantanın taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalı, çanta bel kemeri ile sabitleştirilmeli. Çanta ölçüleri çocuğa göre çok küçük ya da büyük olmamalı, tekerlekli sırt çantaları tercih edilmelidir."

(CİHAN)