kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
10 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Azınlık okullarında sorun öğrenci azlığı

10.09.2008
Yeni öğretim yılının en büyük sorunu devlet okullarındaki sınıflarda 60'a ulaşan öğrenci sayıları. Azınlık okullarında her yıl öğrenci sayısı azalıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Azınlık okullarında sorun öğrenci azlığı
Devlet okulları sınıfların kalabalık olması yeni öğretim yılı başlarken, azınlık okullarında da sorun "parmakla sayılacak kadar az sayıdaki öğrenciler." Tıpkı 115 yıllık Özel Zoğrafyon Lisesi gibi. Fener Rum Patriği Bartolomeos'u da henüz 11 yaşındayken 1.5 yıl sıralarında ağırlayan okul 53 öğrenci ile yeni öğretim yılına başladı. Okulun 6. sınıfında sadece 4 öğrencisi var. 1960-1961 öğretim yılında öğrenci sayısı 700'leri aşıyor ve sınıflar şubelere ayrılıyordu. Okulun Müdürü Yani Demircioğlu 1950'li yıllarda öğrenci sayısının 5 bini aşkın, okullarını sayısının da 54'ü bulmasına rağmen bugün öğrencisi olan 3'ü lise olmak üzere 10 okul kaldığını, bu okullarda da anaokulları da dahil 240 öğrencinin bulunduğunu söylüyor.

ÖĞRENCİ ÇEŞİTLENMELİ
Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan sorunların bedelini ödeyenlerin Rumlar olduğunu vurgulayan Demircioğlu, "Sadece Kıbrıs olaylarında 1974'ten 1975'e okullarımızdaki öğrenci sayımız 700 kadar azaldı" diye konuşuyor. Demircioğlu,10- 15 yıl sonra bu okullarda okuyacak öğrenci kalmayacağını belirterek, öğrenci sayısının artması için önerilerini şöyle sıralıyor: "Eskiden olduğu gibi Yunan uyruklu Rumca konuşan, İstanbul'a, Türkiye'ye iş yapmaya gelen vatandaşların çocukları okullarımıza gelebilir. Belki de kolej statüsüne geçilip Rumca öğrenmek isteyen her uyruğa sahip öğrencilerimiz olabilir. Alman Lisesi statüsünde bir okul olarak devam edilebilir. Okullarımız 1951 ve 1968 Türk Yunan kültür anlaşmaları ve Lozan anlaşmasının 41'inci ve 42'nci maddelerine göre çalışıyor. Bu durumda sadece kendi azınlığımıza sahip öğrencileri alabiliyoruz. Ayrıca sayıları 240 olan öğrencilerimize Türkiye'deki üniversitelere giriş sınavında kontenjan olsun. Mevcut durumda kazanamayan öğrenci Yunanistan'dasağlanan olanaklardan faydalanıyor."