kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
10 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Çalışırken sıkılan çocuğu göz doktoruna götürün

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
09.09.2008
Göz bozukluğu okul başarısızlığı olarak kendini göstermeden önleminizi alın. Aileleri uyaran Prof. Dr. Tolun, çalışırken uyuklayıp sıkılan çocuğu, göz doktoruna götürün" diyor...
Okul çağına gelmiş çocukların okula başlamadan önce muayene edilmeleri; geç kalınmadan göz problemini tespit edebilmek ve de okulda göz problemlerine bağlı öğrenme güçlüğü çekmelerini önlemek açısından son derece önemlidir. Dünya Göz Hastaneleri'nden Prof. Dr. Hayati Tolun, pek çok göz probleminin erken yaşlarda başladığına dikkat çekti ve çocukların belli zamanlarda, en geç iki yılda bir, göz kontrolünden geçmelerinin şart olduğunu söyledi. Dr. Tolun, okul öncesi dönemde çocuk göz sağlığı hakkında bilgiler de verdi:

KONSANTRE OLAMAZ!
* Göz sağlığının, okul başarısı üzerinde ne gibi etkileri bulunmaktadır?

Çocuğun okuldaki başarısı; derse ve ödevlerine olan katılımıyla yakından ilgilidir. Çocuk derse iyi konsantre olabilmeli ve akşam eve geldiğinde ödevlerini anlayarak yapabilmelidir. Gözdeki kırma kusuru, çocuğun gözünde ve başında ağrıya yol açabileceği gibi satır atlama, konsantre olamama gibi birtakım problemler de yaratabilir. Çocuk derste çabuk yorulabilir, tahtayı görmede zorlanabilir. Evde ders çalışırken de çok çabuk sıkılır, uykusu gelir. Belli bir numaranın üstündeki kırma kusuru gözde tembelliğe neden olabilir. Ayrıca iki göz arasındaki numara farkı, daha yüksek numaralı olan gözde tembelliğe neden olabilir. Göz tembelliği tedavisi ancak 9-10 yaşına kadar mümkün olan önemli bir problemdir. Tembellik tedavisinde ne kadar geç kalınırsa; sonuç o kadar başarısız olur. Bu yüzden çocukların, görünürde hiçbir problemleri olmasa bile iki yaşına geldiklerinde göz muayenesi olmaları oldukça önemlidir.

* Çocuklarda en sık rastlanan göz bozuklukları neler?
Kırma kusurları ve şaşılıktır. Şaşılık; gözlerin paralelliğini kaybetmesi durumudur. Şaşılık tek gözde ise, o gözde tembellik riski vardır. Çocukluk yaşı kaymalarında neden; çoğu zaman kırma kusurudur. Bu nedenle gözde kayma gözlenmesi durumunda, mutlaka göz muayenesi yaptırmak gerekir. Kayan gözün tembelleşmemesi için kaymanın en erken yaşta gözlükle veya ameliyatla tedavi edilmesi önemlidir. Kayma düzeltilse bile tembellik için kapatma tedavisi uygulamak gerekebilir. 9 -10 yaşına kadar tedavi edilmeyen tembelliğin ileri yaşlarda tedavisi zordur ve çoğu zaman hiç mümkün olmamaktadır.
Haberin fotoğrafları