kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Petrol destekli 'kapanmayacak' senaryosuyla yine yıldız olduk

RAHİM AK
Lehman Brothers'ın ardından dün de JPMorgan, Türkiye'den alım tavsiye etti. Ortak kanı AK Parti kapatılmayacak oldu, petrol de 121 dolara düşünce borsa yüzde 2.7 zıpladı..
Krizin başlangıç tarihi olan 23 Temmuz 2003'ten bu yana en fazla düşün üçüncü borsa olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası temmuz başından bu yana süren çıkış trendini dün de devam ettirdi. Borsa yüzde 2.71 artışla 39 bin 153 puandan kapandı. Faiz de benzer trend izleyerek yüzde 20'nin altına demir attı. Dolar uzun süre asılı kaldığı 1.20 YTL'nin altına geriledi. Günü 1.19 YTL'den tamamladı. Bu yükselişte Lehman Brothers'ın ardından dün de JP Morgan'ın Türkiye'den alım tavsiye etmesi etkili oldu. Bu tavsiye borsada oluşan AKP kapatılmayacak beklentisini güçlendirdi ve akşam saatlerine kadar dünya borsaları eksi 1 düzeyinde seyrederken İMKB yüzde 1.5 artıdaydı. Akşam saatlerine doğru ABD'nin tüketici güven endeksinin beklenenden iyi gelmesi ve petrol ve altın fiyatlarının ani düşüşü dünya borsalarını toparlarken İMKB'yi zıplattı.

KAPANSA BİLE ALINIR
Başta borsa olmak üzere piyasada AKP'nin kapatılmayacağına olan inanç, yatırım bankalarının raporlarıyla cesaret bulan yatırımcının alımına dönüşürken, piyasa aktörleri, "Partinin kapatılmayacağı olasılığının yanı sıra sadece hazine yardımının kesilmesi ve birkaç milletvekiline yasak getirilmesinin ardından yapılacak ara seçimde aynı partinin yine iktidar olacağına yönelik beklentiler daha baskın. Partinin tamamen kapatılması durumunda bile Türkiye piyasası çok ucuz kaldığı için alımlar artıyor" görüşünü savunuyor.

SATAN SATTI ARTIK DÜŞMEZ
Uzmanlar, şimdiye kadar bütün aktörlerin pozisyonunu aldığını belirterek, "Satmak isteyen sattı, olumsuz beklentilerle yapılacak satışlar son güne saklanmaz" şeklinde düşünüyor. Dünya borsaları ile birlekte Türkiye'yi de uçuran ABD hafif ham petrol vadeli işlemleri, OPEC'in düşen fiyatlar karşısında üretim kısıntısı yapılmaması tavsiyesi, doların yükselmesi, ABD benzin tüketiminin düşük gelmesi ve ABD verisinin zayıf olmasının etkisiyle varil başına 3 dolardan fazla düştü. Eylül teslimi ham petrolün varili 121.10 dolara kadar geriledi. Bu rakamın son 10 haftanın en düşük seviyesi olduğu belirtildi. Petrol böylece 11 temmuzda ulaştığı 147 dolarlık tüm zamanların rekorunun ardından toplam yüzde 18 değer yitirmiş oldu.