kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu

Türkiye'nin yarısı içki içiyor rakı kokteyllere dönüyor

18 yaş üstü nüfusun yüzde 46'sının içki içtiğini söyleyen Mey İçki CEO'su Yorgancıoğlu, "Düşüş trendindeki rakı tüketiminden de ümitliyim, çünkü rakı prestijiyle kokteyllere, 'snob' çevrelere geri dönüyor" dedi..
Türkiye'nin dünyanın en büyük dördüncü üzüm üreticisi olmasına karşın üretilen üzümlerden sadece yüzde 5'inin alkol üretiminde kullanıldığını belirten Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, "Bu potansiyeli kullanamıyoruz, rakı tüketimi düşüyor ve kayıt dışı artıyor" uyarısında bulundu. Birkaç yıl önce yıllık 75 milyon litreye ulaşan rakı tüketiminin 2007'de 40-43 milyon litre aralığına gerilediğini kaydeden Yorgancıoğlu, "En önemli sorun kayıt dışı, şu anda pazarda satılan rakıların yüzde 25'i kayıtlı değil" dedi. Yorgancıoğlu, Tekirdağ Rakısı'nın yenilenen ambalajı ve etiketinin tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşurken, "2004'teki ÖTV artışıyla rakı tüketiminde ciddi bir sıkıntı başladı, bu da kayıt dışını artırdı. 27 YTL'lik rakıda 16.5 YTL vergi var" dedi. Yorgancıoğlu, Maliye yetkililerinin artık alkollü içkiden daha fazla vergi almanın mantıklı olmadığını anladıklarını belirterek, "Yükselttiğiniz zaman kayıt dışına kaçıyor" diye konuştu.

KOKTEYLLERE DÖNDÜ
Yorgancıoğlu, rakı tüketiminde ilk çeyrekte tüketimde azalma olmasına karşın, ikinci çeyreğin daha olumlu olduğunu ifade ederek, "Göstergeler olumlu" dedi. Yorgancıoğlu, rakının tarihinde en yüksek tüketildiği dönemde 75 milyon litreyle rekor kırdığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Yıllar itibariyle bu geriledi ve 45 milyon litreye düştü. İlk kez geçen yıl rakı tüketimi arttı. Bence rakı yeniden prestij kazanıyor. Rakının kalitesinin artması, çeşitliliğin sağlanması prestijini de artırdı. Eskiden bir ev ziyaretine gidildiğinde şarap tercih edilirdi, şimdi rakı alınıyor. Rakı yeniden kokteyllerdeki yerini aldı. Eskiden kendisini snob eden insanlar artık rakıya dönüyor."
Haberin fotoğrafları