kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Büyük resim için tıklayın

Petrol fiyatları 4x4'lere tutumlu olmayı öğretti

28.07.2008
Yakıt tüketimi düşük oto modasına lüks ve gösterişinin simgesi arazi araçları da uydu. Yüksek petrol fiyatları Audi ve Mercedes'i de küçük sınıf 4x4 üreticisi yaptı..
Petrol fiyatlarındaki hızlı artış, tüm dünyada tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. Zengini fakiri daha az tüketmeye yönelirken, özellikle otomotivde yakıt tüketimi düşük araçlar moda oldu. Yakıt tüketimleri nedeniyle çevreciler tarafından eleştirilere hedef olan 4x4 üreticileri de bu modadan esinlendi, küçük 4x4 araçlar geliştirmeye başladı. Düşük yakıt tüketimiyle öne çıkan bu araçlar, kompakt 4x4 pazarını yarattı.

İKİ MARKA DA 'EKONOMİ' DEDİ
Türkiye de dünyadaki bu gelişmelerden etkilendi. Ekonomik kompakt 4x4 pazarı yeni modellerle büyüdü. Volkswagen Tiguan, Ford Kuga gibi bu sınıfta yer alan 4x4 araçlar birbiri ardına satışa sunulurken, diğer markaların yeni modelleri de yıl sonuna doğru Türk otomobilseverlerle buluşacak. Bunlar arasında özellikle lüks otomotiv üreticilerinin kompakt 4x4 araçları da var. Yüksek gelir grubuna hitap eden gösterişli ve devasa büyüklükteki 4x4'lerin yerini alan, zenginlere bile tutumlu olmayı öğretecek bu araçlar arasında geçtiğimiz hafta tanıtımı yapılan Audi Q5 ve Mercedes GLK bulunuyor. Audi'nin yeni kompakt 4x4 modeli Q5 her noktasında yakıt tüketimi düşünülerek tasarlandı, sahip olduğu yeni motor teknolojisinin dışında, lastiklerinden navigasyonuna, farlarından radyatörüne kadar yakıt tüketimi düşünülerek üretildi. Ekim ayında İstanbul Auto Show Fuarı'yla birlikte satışa sunulacak Mercedes- Benz'in kompakt 4x4 aracı GLK da yeni teknolojiye sahip ekonomik motoruyla dikkat çekti.