kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haber Turu

Bütçede gider hedefi 10 milyar artırıldı
Merkezi yönetim bütçesinde hedefler revize edildi. Maliye Bakanlığı'nın dün yayınladığı ''2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu''na göre, 2008 bütçesindeki 222 milyar 553 milyon YTL'lik gider hedefi, ekonomideki son gelişmelerin ardından 232 milyar 899 milyon YTL'ye yükseltildi. Bu çerçevede 166 milyar 553 milyon YTL olarak öngörülen faiz hariç bütçe giderleri, 177 milyar 149 milyon YTL'ye çıkarıldı. Faiz giderlerinde ise 56 milyar YTL'lik hedefte 250 milyon YTL'lik indirime gidildi. Bütçe gelirlerinde 204.6 milyar YTL'lik hedef, 217 milyar YTL olarak revize edilirken, başlangıç bütçesinde 18 milyar YTL olan bütçe açığı rakamı ise 15.9 milyar YTL şeklinde yeniden düzenlendi. Böylece, bütçe açığı 2 milyar 88 milyon YTL aşağı çekildi.

ATM'lerden yılda 77 milyar YTL çekiyoruz
Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, banka kartının alışverişte kullanım oranının şu anda yüzde 2 olduğunu, bu oranı bazı bankalarda yüzde 25'e çıkarabildiklerini, önümüzdeki 5 yılda sektörde de bu oranın yakalanabileceğini bildirdi. Visa Europe için yapılan, "Türkiye'de banka kartı bilinirliği ve algısı"na yönelik araştırma sonuçlarına göre, katılanların yüzde 54.7'si kredi kartıyla banka kartını karıştırma eğilimi gösteriyor. Ülman, "Haziran itibariyle son 1 yılda Visa'nın alışverişte kullanım tutarı 78.4 milyar YTL iken banka kartının payı 1.7 milyar YTL. Ayrıca Visa banka kartları ile 77 milyar YTL'lik nakit çekiliyor'' dedi.

'İhracat zorlanarak TÜFE dizginlenmez'
"Taşınmaya siyasi irade karar verir, millete hesabı da" diyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a hükümetin yanıtı gecikmedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen 2008 enflasyon (TÜFE) hedefini yüzde 10.6'ya çıkaran Merkez'i "Enflasyon hedefi yüzde 100 saptı. İhracatı zorlayarak enflasyonu dizginleme politikası iflas etti" diyerek eleştirdi. Hükümet, cari açık sorununu çözmek için komisyon kuracağını açıklarken, Tüzmen, "TL aşırı değerli kur böyle oldukça cari açık düzelmez. İhracata dayalı kalkınan ülkeler rezerv artırıyor . Türkiye de bu yolu izlemeli" dedi.
Hazal ATEŞ / ANKARA

500 YTL üzeri kiralar artık bankaya yatırılacak
Konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kira gelirleriyle işyeri kiralarında tahsilat ve ödemeler, 1 Kasım'dan itibaren bankalar ya da posta işletmesi kanalıyla yapılacak. Maliye'nin konuya ilişkin 'Gelir Vergisi Genel Tebliği' Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde de işyerini kiraya verenler ile kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin, banka veya PTT tarafından düzenlenen dekontla belgelenmesi zorunlu olacak. Zorunluluklara uymayan birinci sınıf tüccar bin 490 YTL, ikinci sınıf tüccar 680, bunların dışındakiler de 320 YTL ceza ödeyecek.
Haberin fotoğrafları