kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin ilk milli tankı Altay, Otokar'la start veriyor

BÜLENT AYDEMİR / ADAPAZARI
TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki eski tanklar yerine geçecek olan ilk milli tank Altay için Sakarya'da imzalar atıldı... 78.5 aylık Ar-Ge sonucu ortaya çıkacak Altay, halen envanterdeki 4 tankın görevini tek başına yerine getirebilecek..
Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, bölgenin en güçlü ordusu haline getirecek ve dışa bağımlılığı azaltacak tarihi bir projenin daha ilk adımı atıldı. Havada F-16'ların modernizasyonu ve 5'inci nesil savaş uçağı, Atak Helikopteri; Denizde Denizaltı projesinin ardından Kara Kuvvetleri'nin hareket kabiliyetini artıracak "Milli Tank" projesine start verildi. TSK envanterinde bulunan eski tanklar yerine ilk milli tank Altay için Sakarya'da Arifiye'de düzenlenen törende imzalar atıldı. Proje ile Savunma Sanayisi Müsteşarlığı, Koç Holding bünyesindeki Otokar'ı Türkiye'nin ilk özgün ana muharebe tankının tasarımı için görevlendirdi.

ÇALIŞMA 78.5 AY SÜRECEK
İmza törenine Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Savunma Sanayisi Müsteşarı Murad Bayar katıldı. Törende; projeye teknik destek sağlamak üzere seçilen G. Kore Cumhuriyeti'ni temsilen Milli Savunma Bakanı Sanghee Lee, projede alt yüklenici olarak görev alacak Aselsan, Hyundai-Rotem, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Roketsan üst düzey yöneticileri de bulundu. Atılan imzayla Otokar, tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden sorumlu olacak. Ne tür bir tank üretileceği, hızı, silah sistemi, teknik özellikleri gibi ayrıntılar, 78.5 ay sürecek ve 500 milyon dolarlık Ar-Ge çalışması sonunda belirlenecek. Bu çalışmaya Kore teknik destek sağlayacak.

600 MÜHENDİS ÇALIŞACAK
600'e yakın Ar-Ge mühendisinin görev yapacağı çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak. Üretilecek tanka Altay ismi verilecek. Üretilecek bu tankların biri, şu an TSK envanterinde bulunan 4 adet M48'in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak. Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay'ın en az 90 kilometre hız yapması, aralıksız 500 kilometre dolayında yol gidebilmesi ve hareket halinde iken atış yapabilmesi hedefleniyor.