kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ahmet Türk: Elimizi taşın altına koymaya hazırız

AA
Yeni Haber
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, ''Sorunların barışçıl yollarla çözülmesi için elimizi taşın altına koymaya hazırız'' dedi.

Türk, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Diyarbakır'daki bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Diyarbakır'daki olaydan derinden etkilendiklerini ifade eden Türk, ''Şiddetin çözüm olmadığını her zeminde dile getirdik. Silahsız, şiddetsiz bir dönemin başlaması için herkesin çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'daki olay üzerinden siyaset yaptığını ileri süren Türk, ''Bu bizi üzdü. Biz olaydan dolayı derinden yaralandık. Bu tür olayların Türkiye gündeminden çıkmasına çaba gösteriyoruz'' dedi.

''TOPLUMSAL UZLAŞI ZAMANI...''

Başbakan Erdoğan'ın, ''Projenizi getirin'' çağrısı yaptığını belirten Ahmet Türk, aydınlardan ve akademisyenlerden oluşan bir komisyonun kurulmasını,komisyonun bu süreci sona erdirmesi konusunda girişimde bulunmasını önerdi.

Türk, şöyle devam etti:

''Gelin 15 milyon Kürt halkının yaşadığı bir ülkede, kimliksel, örgütsel ve eğitimi konusunda Anayasal güvenceleri sağlayalım. Bu sürecin sona ermesi için de mücadele yaparız. Silaha karşı kendimizi adeta canlı birer kalkan yaparız. Demokratik siyasetle sorunları çözme zamanıdır. Bu fırsatın mutlaka sağlanması gerekir. Şiddetin ve silahın, halkları karşı karşıya getiren bir olgu olduğunu artık herkesin görmesi gerekir. Bir Kürt insanı olarak, bir siyasi parti mensubu olarak artık diyalog, toplumsal uzlaşı zamanı olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.''

Çerkez, Laz ve Arnavutların da kendi dilinde eğitim talebinde bulunabileceğini belirten Türk, her azınlığa saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Etnisiteye dayalı bir siyaset yürütmediklerini savunan Türk, ''Halkların hakları savunmak ayrı, etnisiteye dayalı siyaset ayrı. Ortadoğu'ya, Irak'a baktığımızda etnisiteye dayalı siyasetin, halkları ne kadar acıya boğduğunu görüyoruz'' dedi.

ŞİDDET ORTAMININ SONA ERMESİ...

Türk, şiddet ortamının sona ermesi konusunda oluşacak diyaloğa katkı sunmaya hazır olduklarını ifade ederek, ''Sorunların barışçıl yollarla çözülmesi için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Şiddetin sona ermesi konusunda ciddi bir çalışmayı görürsek, tüm gücümüzle destekleriz'' dedi.

Türkiye'de sorunların çözümü için iç dinamiklerin harekete geçirilmesinin yeterli olduğunu ileri süren Türk, ''Yeter ki sorunları çözecek tartışma zemini oluşturalım. Bölünmeyi savunan bir mantık yok. Bunu çözmek için neden ABD'den çözüm bekliyorsunuz. Türk demokrasisine inanmış insanlarız. Ortaya koyacağımız, hepimizi kucaklayacak formüllerdir. Bu formülü hayata geçirmeniz halinde sorunu çözmüş olacağız'' diye konuştu.

''TEK MİLLET'' ANLAYIŞI...

Yeni Anayasa çalışmalarına da değinen Türk, şunları söyledi:

''(Kürt kardeşlerim) deniliyor. O zaman bunlar farklı insanlardır. 'Türk Milleti' dendiğinde kardeşlik nerede? Ailede tek çocuk varsa 'kardeş' diyemezsiniz. Kardeş, birden fazla evlat anlamına gelir. Anayasayı, tek millet anlayışıyla gündeme getirirseniz, toplumun realitesine uygun olmaz. Anayasada değişen bir şey olmaz. Statükocu anlayışının devamı haline gelen mantıkla karşı karşıya oluruz.''