kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
M. Ali Şahin

Yeni 301'inci madde suç kastı arayacak

Ersan ATAR / ANKARA
Hazırlanan yeni teklifle 301. maddeden ceza alanların cezaevine girmesinin önü kapatılıyor. Maddeye yeni bir kelime ekleniyor: Kasıt..
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, kanun teklifi olarak bu hafta Meclis gündemine getireceği yeni 301'inci madde taslağının detaylarına SABAH ulaştı. Yeni 301'in kriterleri şöyle:

* KASTETMEYENE DAVA YOK: 301'inci madde, AB'ye uyum yasalarıyla değiştirilirken, "eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz" hükmü eklenmişti. Ancak, Bakanlık, bu değişikliğe rağmen AB'nin de yakından ilgilendiği davaların açılmasını dikkate alarak maddeye yeni bir kelime eklenmesini önerdi: Kasıt. Yürürlükteki metinde, Türklüğü ve devletin organlarını "alenen aşağılamak" suç sayılıyor. Taslaktaki düzenlemeye göre ise; Türk milletini, devletin organlarını "alenen ve kasten" aşağılamayan düşünce açıklamaları karşısında dava açılmayacak.

* AB'YE MESAJ: CEZAEVİNDE KİMSE YOK: Taslağa göre, Türk milletini, Meclis'i, yargıyı, askeriyeyi, devletin Emniyet güçlerini alenen ve kasten aşağılayan kişiye 6 aydan 2 yıla kadar ceza verilecek. Taslaktaki bu öneri, basit bir ceza indiriminden öte sonuçlar doğuruyor. Çünkü TCK'da, 2 yıl veya daha az hapis cezası alanların cezalarının erteleneceği, paraya çevrileceği, hatta paraya çevrilip erteleneceğine ilişkin açık hükümler bulunuyor. Bu nedenle 301'inci maddedeki ceza üst sınırı 2 yıl olduğu takdirde ertelenecek. Böylelikle Türkiye, AB'ye "Düşünceyi ifade etmenin sınırını belirleyen 301'inci maddeden cezaevinde kimse yok" diyebilecek.

* BAKAN İZNİ ŞART: 301'inci maddenin önceki halinde, soruşturma açılabilmesi için Adalet Bakanı'nın izni gerekiyordu. Şahin, hazırlattığı taslakla "bakan izni" şartının yeniden getirilmesini önerdi. Taslağa göre savcılar, dava açmadan önce Bakan'- dan izin alacak. Bakanlık izin vermezse takipsizlik kararı verilecek.

* TÜRK MİLLETİ: Bakanlık, değişiklikler tartışılmaya başladığından bu yana gündemde olan "Türklük" ifadesinin yerine "Türk Milleti" ifadesinin konulmasını teklif etti.