kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Önceki gün Diyarbakır’daki patlamada yaralananları ziyaret eden Baykal, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle de görüşmüştü.

Deniz Baykal: Devlet etnik olarak kördür

ŞENOL ATEŞ ANKARA
Dini ve etnik özgürlüklerin kamusal değil özel alanda kullanılması gerektiğini savunan Baykal, "Devlette dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun yurttaş vardır. Devletin kimseyi asimile etmeye hakkı yok" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Deniz Baykal: Devlet etnik olarak kördür
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 6 yıl aradan sonra gittiği Diyarbakır'da 22 sivil kuruluş temsilcisi ile görüşmesinde çarpıcı ve açıklamalarda bulundu. Baykal, "Devlet etnik kördür. Devlete göre sadece yurttaş vardır. Devlet karşısında herkes eşittir. Devlette dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun yurttaş vardır. Devletin kimseyi asimile etmeye hakkı yoktur" dedi. Toplantıda sivil toplum temsilcileri söz alarak CHP'yi eleştirdi. CHP lideri ise, eleştirileri şöyle yanıtladı:

* ALDATMAYALIM: Özgürce düşünebilmeliyiz ve bunları birbirimizle paylaşmalıyız. Terör, karşımızdaki sorunun en önemli parçası ve bununla hepimiz hesaplaşmalıyız. Sorunun temelinde nasıl bir yapılanma var, bir devlet yapılanması sorunu var mı yok mu ? Bize göre terörün arkasında bir siyasi proje vardır. Birbirimizi aldatmayalım.

* ÖNCÜLÜK ETTİM: Haklı olarak dile getirilen demokratik talepler var. Biz bütün siyasi partilerin arasında bu konuda görüşlerini ilk açıklamış bir partiyiz.

* ETNİK KÖR: Türkiye Cumhuriyeti, bir ırk cumhuriyeti değil, bir siyasi bilinç cumhuriyetidir. Devlet etnik kördür. Devlete göre sadece yurttaş vardır. Dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun yurttaş vardır. Türkiye'de bugün devletin bir din yapılanmasına, bir ırk devletine taşınmasına yönelik çabalar vardır. Bunu kabul etmiyoruz. Devletin kimseyi asimile etmeye hakkı yoktur.

* KAMUDA DİNİ, ETNİK ÖZGÜRLÜK OLMAZ: (Anadil konusundaki istekler üzerine) Herkes kendi ana dilini özel kurumlarda öğrenebilmeli, öğretebilmeli. RTÜK kuralları çerçevesinde özel kurumlarda anadilde yayın yapılabilmeli. Dini ve etnik özgürlükler kamusal alanda değil ama özel alanda kullanılmalıdır. Ama hukuk devleti sınırlarında olmalıdır.

* IRAK KÜRDÜ: K. Irak'tan buraya yönelik teröre çanak tutamazlar. K. Irak'ın Kürdü vardır. Türkiye'nin de Kürdü vardır. K. Irak Kürdü'nün kuracağı yönetim bizi ilgilendirmez. Ama bizi rahat bıraksınlar.

* HABUR AÇIK OLMALI: Ben Habur Kapısı'nın daima açık olmasını ekonomik ve sosyal dayanışmanın kapısına dönüşmesini savundum.