kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Zafer Çağlayan

Finansal kiralamada % 18 vergi yeniden gözden geçiriliyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Sanayi Bakanı Çağlayan'ın girişimi ile dünkü Bakanlar Kurulu sonrasında Başbakan Yardımcısı Ekren ve Maliye Bakanı Unakıtan bir araya geldi. Gündem: Şok eden leasing vergisi..
Finansal kiralama işlemlerinde KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmesinin ardından piyasadan gelen şikâyetler karşısında yeni bir çalışma yapılacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın girişimi ile dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bir araya geldi. Ekren-Unakıtan- Çağlayan zirvesinden, "Leasingte KDV'yi gözden geçirme" kararı çıktı. Finansal kiralama işlemlerinde daha önce yüzde 1 olarak uygulanan KDV oranı 31.12.2007 tarihinden itibaren düzenlenecek finansal kiralama sözleşmelerinde yüzde 8 ve 18'e yükseltilmişti. Bu ani değişiklik leasing sektöründe şok etkisi yaratmıştı. Sektör, 2007 yılının ilk 9 aylık döneminde 5.6 milyar dolarlık işlem gerçekleştirdi. Bu işlemlerin 1.3 milyar doları makine ve ekipman yatırımlarına, 1.4 milyar doları ise iş ve inşaat makinelerine yapıldı.

1 MİLYAR DOLARLIK VERGİ KAYBI
Maliye Bakanlığı leasing işlemlerinde KDV oranında artışa gidilmesini bu teşvikin kötüye kullanılmasına bağladı. Gelir İdaresi Başkanlığı leasing'in yatırımdan tüketime kaydığını, fayans karoları, çimento, arsa satışı, stadyum koltukları gibi işlemlerin bile leasing ile finanse edildiğini açıkladı. Bu yolla 1 milyar dolar civarında vergi kaybı yaşandığını hesapladı. Önümüzdeki günlerde başlatılacak çalışma ile leasing sektöründeki KDV oranı için farklı alternatifler gündeme geliyor. Genel oranın yüzde 8 olarak belirlenmesi, kademeli geçiş gibi seçeneklerin yanı sıra mal gruplarının sınırlanması da olasılık dahilinde. Buna göre, yüzde 1'lik KDV oranının sadece makine teçzihat ve ekipmanları kapsaması üzerinde duruluyor.