kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

İran'a değil Henry Hub'a bakın!

Ey Türk halkı! Sakın ola, "Karanlıkta kalacağız, soğuktan donacağız!" diye paniğe kapılmayın. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gelişmeleri yakından izliyor, Botaş ise çalışıyor. Türkiye, Rusya ve İran'dan gaz almak için uğraşıyor. Rusya ayağında şimdilik sorun yok. Ama İran ayağında sıkıntı çok.
Neden ortada. İran, soğuğa teslim oldu. Kara kış İran'ı dondurdu. İran'da sistem tıkandı, o yüzden İran'ın Türkmenistan'dan aldığı gaz akışında problem var. İran, Türkiye'ye istediği gazı veremiyor, vermek için çaba harcıyor...
Peki, Türkiye ne yapıyor?
Ne yapsın, tekmili birden LNG piyasasına yüklendi, yola devam ediyor...
LNG deyip geçmeyin!
Spotun güncel olduğu piyasadan başka bir şey değil. Son dönemde tüm dünya ülkeleri LNG piyasasında. Kimler yok ki? Başta Japonya, Güney Kore olmak üzere ABD ve diğer dünya ülkeleri burada. O yüzden LNG piyasasında fiyatlar uçtukça uçuyor, Türkiye gibi ülkeler ise yüzde 20 maliyetle doğalgaz almaya devam ediyor. Böyle giderse maliyetler daha da yukarıya çıkacak, haberiniz olsun.
Dünya donuyor... Diyeceksiniz ki; "Bu LNG piyasası nasıl çalışıyor?" ok basit.
Her piyasanın bir aktörü var. Bu piyasayı da "Henry Hub" belirliyor. Şimdi, "Adam sen de! Bu Henry Hub neyin nesi filan demeyin!" Henry Hub, ABD'de LNG piyasası kontratlarının belirlendiği bir nokta. Bu noktada hem finansal piyasa oluşuyor, hem de fiyatlar belirleniyor. Tüm dünya ülkelerinin gözü orada. İnanın, önce Japonya sağolsun, LNG piyasasına yüklendikçe yüklendi, fiyatları uçurdu. Son bir ayda herkes burada olduğu için fiyatlar daha da uçtu. Örnek verelim; 15 gün önce doğalgaz kontratı 7.05 dolar/MmBtu iken dün kontratlar 8.15 dolar/MmBtu'yu buldu.
MmBTu deyince şaşırmayın, LNG piyasasında doğalgaz ölçü birimi.
Az şey mi?
Durum bu...
Türkiye boş durmuyor, çalışıyor. Sonuçta tedarik edilen gaz değerli. Peki, beklenti risklerini göze alarak daha uygun maliyetli bir gaz tedariki gerekmiyor mu? Gazı temin eden Botaş olduğuna göre yanıtı da bana göre bir an önce Botaş yönetimi vermeli.
Öyle ya, ödenen fazla paranın maliyeti ne?
Dikkatinize...