kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB'ye yükseltti

Yeni Haber
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin YTL cinsi kredi notunu, BB(-)'den, BB'ye yükseltti.

Fitch'den yapılan açıklamada, YTL cinsi kredi notunun yükseltilmesine neden olarak, kamu finansmanı ile genel gelir düzeyi ve ekonominin genel
yapısındaki iyileşme gösterildi.

Fitch, ekonomik görünümü ''durağan'' olarak belirtirken, Türkiye'nin
uzun vadeli döviz cinsinden notunu da BB(-) olarak teyit etti.

FITCH: ''BU YIL, EKONOMİK BÜYÜMENİN YÜZDE 4,3 OLMASINI BEKLİYORUZ''

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu yıl, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) temelinde ekonomik büyümenin yüzde 4,3 olacağı tahmininde bulundu.

Türkiye'nin YTL cinsinden kredi notunun yükseltilmesinde, yaz mevsiminden buyana siyasi risk düzeyinin gerilemesinin de etkili olduğunun belirtildiği açıklamada, küresel finansal ortamın zorlaştığı bu dönemde, Türkiye'nin dış kaynak ihtiyacının artmasının, döviz cinsi kredi notunun yükselmesini ise önlediği kaydedildi.

Fitch, bu yıl, kişi başına milli gelirin ise 6 bin 615 dolar olmasının beklendiği vurgulandı.Fitch, cari işlemler açığının, 2008'de, 46 milyar dolar ile (GSYİH) yüzde 7,7 düzeyinde olacağı tahmininde bulundu.

Enflasyon ve faiz konusuna da dikkat çeken Fitch, enflasyon, hedefin iki katı düzeyinde iken Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesinin, enflasyonla mücadele sürecinde risk oluşturacağını ifade etti.Fitch ayrıca, bu yıl sonunda, dış borcun GSYİH'ye oranının yüzde 55 düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

AA