kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Terör nasıl legalleşti?

"Terör hem siyasallaştı, hem legalleşti..." Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi tarafından dün düzenlenen sempozyumda bu tespitte bulundu.Yetinmedi, terör örgütünün siyasal kanadının legalleşme sürecini tamamladığını söyledi; örnek olarak da DTP'yi işaret etti.
Silahlı kanadı legalleştirme çabasına örnek olarak da anayasa değişiklik çalışmalarını gösterdi.
Samimi bir itirafta da bulundu; "insan hakları, demokrasi, özgürlük ve barış" kavramlarını da terör örgütüne kaptırdıklarını söyleyip ekledi:
"İste psikolojik harekat bu; biz bunu kaptırdık..."
Peki, bu sözler ne anlama geliyor?
Genelkurmay düne kadar da anayasa değişikliği ve Etkin Pişmanlığın yeniden düzenlenmesine dönük görüş belirtmemeye özen gösterdi. Org. Büyükanıt'ın dünkü sözlerinden yola çıkılırsa askerin bu düzenlemelere sıcak bakmadığı anlaşılıyor.

Planda mutabakat...
Her ne kadar kendisi, "Polemiğe girmek istemiyorum" dese de.
Ancak, "askerler bir plan üzerinde çalışılıyorsa" Org. Büyükanıt'ın dünkü sözlerinden yola çıkılarak bu planda bir mutabakatın söz konusu olmadığı söylenebilir.
Nitekim, şu sözleri de bunun göstergesiydi:
"Terörle mücadelenin bir esası var; dağda teröristi tutan felsefesidir. Terörle mücadelenin esası onun umudunu yok etmektir. Son dönemde yapılanlar, bu oluyor herhalde diye onun kafasına bu düşünceyi soktu."
Org. Büyükanıt'ın kastı; teröristin son dönemde yapılan operasyonlar sonucu umudunu kaybetmeye başladığı; ona yeniden umut kazandırılmaması gerektiği...
Peki, terör dış destek sadece iç mücadele ile yok edilebilir mi?
Onu da Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Ergin Saygun'un Sempozyum'daki konuşmasında bulmak olasıydı.
Org. Saygun, bugüne kadar, ABD, Avrupa Birliği ve NATO'nun PKKKontra Gel örgütünü terörist ilan eden kararlarını tek tek sıraladı.
Avrupa'daki uyuşturucu trafiğinin PKK tarafından kontrol edildiğinin AB ülkeleri raporlarında yer aldığını anımsattı.
Buna rağmen, AB ülkelerinin PKK'yı neden desteklediğine anlam veremediğini kayda geçirdi. Genelkurmay Başkanlığı komuta kademesinin birinci ve ikinci isimlerinin dünkü sözleri yeni bir sürecin başladığına işaretti.
AB Konseyi'nin toplantısında alınan Türkiye'ye dönük kararlar da eklenirse farklı bir dönemecin başlangıcında olduğumuz görülebilir.

Kürt İslam sentezi
Peki, siyasallaşma ve legalleşmede başarılı olan örgüt nasıl bir yapılanmaya dönüşüyor?
Bu sorunun yanıtı Sempozyum katılımcıları Ercan Çitlioğlu ve Prof. Dr. Sertaç Başeren'in konuşmalarında mevcuttu.
Çitlioğlu, terör örgütünün "Kürt İslam Sentezine" dayalı bir yapıya yöneldiği, bunun çok daha tehlikeli sonuçlar doğuracağını vurguladı.
Prof. Başeren ise "demokrasi içinde mücadeleyi" savundu, "demokrasi arzusu da terörle mücadeleyi aşındırmaktadır" dedi.
Sempozyumdan çıkan sonuç şu ki, Türkiye "demokrasi ile terörle mücadele" dengesini bulmakta daha uzun süre sorun yaşayacak.