kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Her taşıta otomatik kimlik

Yeni Haber
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt satışında vergi kaybının önlenmesi için başlattığı Taşıt Kimlik Birimi Sistemi çalışmasını son aşamaya getirdi. Yakında uygulamaya geçecek sistem ile tüm taşıtlara, ödeme kaydedici cihazlar (yazarkasa) tarafından otomatik olarak okunacak birimler yapıştırılacak. Böylece yazarkasadaki birimin, araçta bulunan birimdeki bilgileri uzaktan okuması ile ülke genelinde alınan her akaryakıt, plaka bilgisiyle birlikte anında sisteme kaydedilecek.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kısa süre sonra uygulamaya geçeceğini açıkladığı sisteme göre akaryakıt pompaları ödeme kaydedici cihazlara bağlanan istasyonlarda, akaryakıt satın alan motorlu taşıtlara ait plaka bilgisinin ödeme kaydedici cihazlar tarafından otomatik olarak tanınmasını sağlamak üzere; taşıtlar, pompalar ve ödeme kaydedici cihazlara üniteler takılacak. Böylece elle plaka girilmesi nedeniyle yaşanan kaçaklara engel olunacak.

Taşıt Kimlik Birimi, motorlu kara taşıtlarına monte edilen, taşıta ait plaka numarası gibi bilgileri hafızasında muhafaza eden ve bu bilgilerin akaryakıt alımı sırasında pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilmesine imkan sağlayan cihazlar olacak.

UZAKTAN OKUYACAK

Sistem, akaryakıt alımı sırasında bilgileri ödeme kaydedici cihaza ileten ünitenin (okuyucunun) taşıt kimlik birimine yaklaştırılmasıyla çalışmaya başlayacak ve taşıt kimlik biriminde programlı bilgiler, sistemin unsurunu oluşturan cihazlar aracılığıyla otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza aktarılacak.

Taşıt kimlik birimi sistemi kullanılarak gerçekleştirilen akaryakıt alım işlemlerinin sonunda, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkacak fişlerin üzerinde gerekli bilgiler bulunacak.

ÖN CAMA YAPIŞTIRILACAK

Birim taşıtın ön camının herhangi bir köşesine ve camın iç yüzeyine, camı olmayan motosiklet gibi taşıtlarda ise depo girişinin yanına kolaylıkla çıkartılamayacak tarzda yapıştırılacak ve çıkartılmak istendiğinde bir daha kullanılamayacak şekilde tahrip olacak.

Üzerine kaydedilen bilgiler silinemeyecek, kopyalanamayacak ve yetkili kişiler dışında bilgi girişi yapılamayacak.Yurt genelinde bütün ödeme kaydedici cihazlarla iletişim sağlayacak özellikte olacak.

Otomobil, motosiklet, minibüs ve midibüs, otobüs, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, panel van, motorlu karavan, kamyonet, kamyon, çekici, traktör, özel amaçlı taşıtlara (itfaiye, cankurtaran, cenaze araçları) Taşıt Kimlik Birimi takılması zorunlu olacak.

Uygulamaya katılmayanlara Vergi Usul Kanunu çerçevesinde usulsüzlük para cezası kesilecek. Birimlerin temini ve verilecek süreler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kamuoyuna duyurulacak.

(ANKA)