kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Öğrenciler de sendikalı olacak

Yeni Haber
Türkiye, işçi, memur, işveren, emekli sendikalarından sonra öğrenci sendikasıyla tanışacak. Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası olacak Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç Sen) 15 Aralıkta ODTÜ'de kurulacak.

Alınan bilgiye göre, 2006 yılının yaz aylarında ''Yolunda gitmeyen bir şeyler var'' sloganıyla yola çıkan bir grup öğrencinin uğraşları, DİSK'in de destekleriyle, Türkiye'de bir ilke dönüşerek Öğrenci Gençlik Sendikası halini aldı.Genç Sen, 30 ilden gelecek katılımcılarla, 15 Aralık Cumartesi günü ODTÜ Kemal Kurdaş Konferans Salonu'nda yapılacak Kurucu Genel Kurul'da kurulacak.

''Başka bir üniversite, başka bir eğitim mümkün'' iddiasındaki öğrenciler, sorunlarının çözümü için sendika kurma yolunu seçtiler. Sendika ihtiyacının nedenleri, ''Derslerin zorluğundan sıkıcılığına, ders araç gereçlerinin pahalılığından çan eğrisi not sistemine, yurtlardaki su sıkıntısından internetin yavaşlığına, yemekhane fiyatlarından tuvalet temizliğine, YÖK'ten demokrasi sorununa, ulaşım fiyatlarından ders müfredatlarına, cinsiyetçi uygulamalardan diplomalı işsizliğe, kapatılan medikolardan disiplin yönetmeliklerine'' kadar uzanan geniş bir listeyi kapsıyor.

Sendikanın kuruluş çalışmaları kapsamında yaklaşık 1 yıldır ''Nasıl bir sendika?'' ve ''Neden sendika?'' sorularına yanıt aramak için İstanbul,İzmir, Ankara, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere çeşitli illerde öğrencilerin katılımıyla toplantılar gerçekleştirildi.

Genç Sen girişimcileri, bir yandan kuruluş çalışmalarını sürdürürken bir yan da Barışa Rock Festivali'ne katıldılar, grevdeki Türk Telekom
işçilerini ziyaret ederek destek verdi. ODTÜ'de fotokopi ücretlerinin indirilmesinden İTÜ'de kitabımı ve ders notumu paylaşıyorum kampanyasına kadar bir dizi çalışma yürütüldü.

Sendikanın kuruluş çalışmaları ODTÜ'de gerçekleştirilecek Kurucu Genel Kurul ile sonlandırılacak.Çeşitli bölgelerden gelecek üyeler düşünülerek, Genel Kurul için merkezi konumu nedeniyle Ankara tercih edildi.Kurucu Genel Kurul'da sendikanın tüzüğü, amaç ve ilkeleri, örgüt yapısı, çalışma programı üyelerle tartışılacak. Genel Kurul'da sendikanın yol haritası da çizilmiş olacak.Genel Kurul'da aynı zamanda lise, üniversiteye hazırlık, lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin buluşmasının sağlanması amaçlanıyor.

BAŞKAN YOK, KADIN KOTASI VAR

Üniversitelerde şubeleşecek olan sendika, bölüm, fakülte ve üniversite meclislerinde karar alacak. Tüm karar alma süreçlerine bütün üyeler
katılacak.Sendikanın başkanı olmayacak, bunun yerine merkezi bir koordinasyon belirlenecek ve başkanın görevleri koordinasyon tarafından üstlenilecek.

Yine sendikanın tek bir sözcüsü olmayacak. Ayrıca sendikanın tüm organlarında yüzde 40 kadın kotası uygulanacak.Genç Sen, ''özerk demokratik bir üniversite, yönetimde söz hakkı, parasız eğitim ve sağlık hakkı, ÖSS, barınma, ulaşım ve işsizlik'' gibi sorunlarla mücadeleyi amaçlıyor.

AA