kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BİRLİK 50'NCİ YILINDA LOGOSUNU DEĞİŞTİRDİ... 2008'de 50'nci yılını kutlayacak olan Türkiye Bankalar Birliği logosunu yeniledi. TBB Başkanı Özince, yeni logoda Anadolu motiflerinden esinlenildiğini söyledi.

İstanbul bir merkez olmazsa kendimize başka liman ararız

İstanbul finans merkezi projesi ile ilgili olarak Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, "İstanbul'u finans merkezi yapmayıp Moskova'yı, Dubai'yi mi kendimize merkez seçelim" dedi..
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "İstanbul uluslararası bir finans merkezi olmazsa Türk finans sektörü olarak kendimizi bağlayacak yeni limanlar aramak, başka limanlara sığınmak durumunda kalırız. İstanbul finans merkezi olamaz diyenler o zaman bize uygun bir yer göstersinler. İstanbul'u finans merkezi yapmayıp Moskova'yı, Dubai'yi mi kendimize merkez seçelim" dedi. Ersin Özince, İsmet İnönü'nün sözüne atıfta bulunarak, "Yeni bir dünya kurulur ve İstanbul finans merkezi olarak bu dünyada yerini alır" yorumunu yaptı. Deloitte Touche Danışmanlık Firması'na hazırlattıkları '"İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi Olma Potansiyelinin Değerlendirilmesi" raporunu değerlendiren Özince, "İstanbul'un istikbali ve mali kimliği finans merkezi olmasında" dedi. Özince "Halka açık bankaların piyasa değeri 100 milyar dolar civarında. Sigorta sektörü ile birlikte 150 milyar dolarlık bir değere ulaşmış durumdayız. Bugün bankalar isterse 100 milyar dolarlık tahvil ihraç edebilir ve 200 milyar dolarlık da mortgage kâğıdı ihraç edebilir ve satabilir bir noktaya geldi. Bu kadar büyüklüklerle İstanbul finans merkezi olmayacak da neresi olacak" dedi.

ÖZİNCE: SİYASİ DESTEK OLMALI
İstanbul'un finans merkezi olması hayalini soran basın mensuplarına Özince şu yanıtı verdi: "İstanbul finans merkezi olma çabasına girerse ne kaybeder, hiçbir şey. Aksine çok şey kazanır. Yabancılar gelir bizim borsada kote olurlar. Bizim şirketlerimiz, bankalarımız tahvil ihraçlarını İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleştirirler. Türkiye yakın bölgedeki ülkelerin ihraçları için de bir kotasyon merkezi olabilir. Kurallar neyse sonuna kadar oynayalım ve İstanbul'u dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri haline getirelim." Ersin Özince İstanbul'u finans merkezi yapma girişimine kendi kendilerine karar vermediklerini, hükümetle yaptıkları temas sonunda bu konuda bir girişim başlattıklarını ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşme sonucunda projeye hız verdiklerini belirterek, "İstanbul'un finans merkezi olması için siyasi irade kesin şarttır ve biz bu iradenin projeyi desteklediğini, parti programlarına kadar girdiğini biliyoruz. İFM'nin sahibi Türkiye Bankalar Birliği değil mutlaka devletin kendisi olacak. Devletin bu projenin önünü açacak taahhütte bulunması ve gerekli kaynağı yaratması lazım" dedi. Ersin Özince İFM yatırımı için gerekli olan 2 milyar Euro'luk yatırımın vergi mükelleflerinin cebinden çıkmasını istemediklerini belirterek "Bu kaynaklar bankalardan yapılan kesintilere son verilerek sağlanabilir. Bankacılık işlemlerinden 3 milyar YTL gider vergisi ödüyoruz. Borsa kurtaj kesintileri yıllardır birikti. Kambiyo gider vergileri var. Bizden yapılan bu kesintilerle İFM için gerekli kaynaklar rahatlıkla karşılanabilir" görüşünü savundu.