kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cari açık ekimde rekoruna yenisini ekledi: 35.2 milyar $

Enflasyon ve büyümeden sonra cari açıktan da kötü haber geldi. Aylık 3 milyar dolar olan açık yıllık 35.2 milyar dolarla yeni rekora imza attı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Cari açık ekimde rekoruna yenisini ekledi: 35.2 milyar $
Enflasyon, büyümenin ardından ekonomi yönetimine 3 kötü haber cari açıktan geldi. Ekimde 3 milyar 36 milyon dolarla son ayların en yüksek düzeyinde çıkan cari açık son 1 yıllık bazda 35 milyar 161 milyon dolarla tarihi rekorunu kırdı. Aralık olumsuz verilerin açıklandığı ay oldu. 3 Aralık'ta açıklanan kasım ayı yıllık enflasyonu yüzde 8.40 ile yılın bitimine 1 ay kala yüzde 4'lük yılsonu hedefinden yüzde 100 saptı. Önceki gün açıklanan büyüme ise yüzde 4-4.5 arasında beklenirken yüzde 2'de kaldı. Dün ise Merkez Bankası ekim ayı cari açık verileri kötü geldi.

AYLIK AÇIK % 35 ARTTI
Verilere göre cari açık ekimde 3 milyar 36 milyon dolarla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.1 üzerinde çıktı. Ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.6 artarak 29 milyar 65 milyon dolar olan cari açık ekim sonu itibariyle son bir yılda 35 milyar 161 milyon dolara çıktı. Böylece eylülde 34 milyar dolarla rekor kıran açık ekimde de yeni bir rekor kırdı. Ekimde cari açığın büyümesinde en büyük katkısı bulunan dış ticaret açığı ödemeler dengesi kapsamındaki tanımıyla yüzde 27 büyüyerek 4 milyar dolara çıktı. Yabancı yönetici ve çalışanların yurtdışına çıkardığı gelir, doğrudan yatırım yapanların yaptığı kâr transferleri ile portföy yatırımlarının faiz ve kâr transferlerinden oluşan gelir dengesi ise ekimde 555 milyon dolara ulaştı. 10 aylık dönemde 5.7 milyar dolarlık kâr ve gelir transferi yapan yabancıların son bir yıldaki transferi ise 7.1 milyar dolar oldu.