kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Asgari ücrette ikinci tur yarın

Yeni Haber
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere yarın ikinci kez toplanacak.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda saat 14.00'da gerçekleştirilecek toplantıya kamu temsilcileri, Türk-İş ve TİSK heyetleri katılacak.

Toplantıda, ilk turda alınan karar doğrultusunda Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığından istenen ekonomik ve sosyal durumla ilgili verilerin değerlendirilmesi bekleniyor.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilk toplantıda asgari ücret artışı konusunda, Hükümet Progamı'nda belirtilen yüzde 6'lık oranın 1-2 puan üzerine çıkılabileceğini, farklı tespitlerde de bulunulabileceği ifade etmişti.

TİSK, asgari ücrette yapılacak artışın, ''enflasyonun yeniden 2 haneli rakamlara yükselmesine, ekonomik dengelerin bozulmasına neden olmayacak şekilde belirlenmesini'' istiyor. TİSK ayrıca, asgari ücretin yaş kriterine göre belirlenmesindeki sınırın 16'dan 20'ye yükseltilmesini talep ediyor.Türk-İş ise asgari ücretin ülkenin içinde bulunduğu şartlar da dikkate alınarak olabildiğince yüksek belirlenmesini istiyor. Türk-İş, Türkiye İstatistik Kurumunun tespitlerinin asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınmasını, komisyonun belirleyeceği ücretin net asgari ücret olarak uygulanmasını öneriyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, ''ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını''göz önünde bulunduruyor.Asgari ücret halen 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt 585, net 419,15 YTL olarak uygulanıyor.Asgari ücretten yapılan kesintiler 165,85 YTL'yi buluyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 710,78 YTL'ye karşılık geliyor.

AA