kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Durgunluk gölgesinde indirime devam etti...

ABD'li Morgan Stanley, ABD ekonomisinin durgunluğa gireceğine yönelik bir rapor yayımladı. Fed Başkanı Bernanke ise ekonominin durgunluğa girmemesi için dün faizleri çeyrek puan daha indirdi..
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını çeyrek puan düşürerek yüzde 4.25'e geri çekti. Böylece Fed dünkü çeyrek puanlık indirimle ABD Doları'nın faiz oranını son üç ayda yüzde 1 düşürmüş oldu. Banka ayrıca bankalararası borçlanma faiz oranlarını da çeyrek puan düşürerek yüzde 4.75 seviyesine geri çekti. Ancak ABD ekonomisinin durgunluğa gireceği endişeleri ve finansal piyasalardaki stresi azaltmak için faiz indirimlerine devam eden Fed'in piyasalarca önceden satın alınan bu indirimi ABD borsalarını rahatlatmaya yetmedi. Açıklamadan sonra Dow Jones Endeksi yüzde 2.14 değer kaybetti.

NOEL SATIŞLARI BAŞLADI
Uzmanlar, Wall Street'li yatırımcıların Noel tatili öncesi artık kısa vadede beklentilerinin kalmadığını belirterek, borsalarda yaşanan satışların kar satışları olduğunu bildirdi. Bu arada ilk kez Wall Street'li bir şirket ABD'nin durgunluğa gireceğini bir raporla yatırımcılarına duyurdu. ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley'nin hazırladığı 'Resesyon geliyor' başlıklı raporda ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl durgunluğa gireceği vurgulandı. Temmuz ayından beri piyasaları etkisi altına alan ABD kaynaklı mortgage krizinin likidite krizine dönüşmesiyle finansal piyasalarda ortaya çıkan dalgalanmanın ABD ekonomisini etkilemeye başladığı bildirilen Morgan Stanley raporunda, 2008 yılında ABD ekonomisinin yüzde 1.1 büyüme sağlayacağı kaydedildi.

İNDİRİMLER DEVAM ETMELİ
Özellikle kredi pazarında yaşanan daralmaya paralel olarak tüketicilerin mortgage, kredi kartı harcamaları, ihtiyaç ve otomobil kredilerini askıya aldığına dikkat çeken rapor, para piyasalarındaki gerginliği dindirmek için Fed'in faiz indirimlerine enflasyon dengesi gözeterek devam etmesi gerektiğine işaret etti. Rapor, piyasaların yeniden bir türbülansa girebileceğini ve volatilitenin yükseleceğine dikkat çekti.
Haberin fotoğrafları