kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Memura enflasyon zammı gündemde

Yeni Haber
Türkiye İstatistik Kurumu tüketici fiyat endeksinin son 5 ayda yüzde 4,12 oranında artış göstermesinin ardından, devlet memurlarına Ocak ayı başında enflasyon zammı yapılması olasılığı ortaya çıktı.

Aralık enflasyonu sıfır olsa bile, memur maaşlarına yılbaşında ek zam gelecek.Maliye Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Temmuz-Kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 4,12 oranında artış kaydedildi.

Bu durum, ''Yılın ilk yarısında olduğu gibi 2. yarısında da enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde, aradaki farkın memura yansıtılacağı'' taahhüdü uyarınca, memur maaşlarına ek zammı gündeme getirdi. Tüketici fiyatlarındaki nihai artış için, Aralık ayı enflasyonu beklenecek.

Tüketici fiyat enflasyonunun bu ay sıfır çıkması durumunda dahi memur enflasyon zammı alacak.Sıfırın üzerinde her fiyat artışı, maaşlardaki ek zammı arttıracak. Enflasyonun bu ay yüzde 0,5 olması halinde memur maaşlarına Ocak ayı başında yüzde 0,62 oranında, enflasyonun yüzde 1 olması durumunda ise yüzde 1,12 oranında ek zam gerekecek.

Yapılan hesaplamalara göre, Aralıkta tüketici fiyatlarında binde 1 oranında bir gerileme yaşanırsa, bir başka ifadeyle enflasyon eksi yüzde 0,1 çıkarsa bu durumda enflasyon zammı söz konusu olmayacak.

YENİ YIL ZAMMI, EK ZAMMA EKLENECEK

3 Ocakta açıklanacak Aralık enflasyonu ile birlikte son 6 aydaki tüketici fiyat artışının yüzde 4'ü aşması durumunda, 2008 Merkezi Yönetim Bütçesi uyarınca 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan memur maaş katsayıları değişecek. Maliye Bakanlığı, 2007'nin 2. yarısındaki enflasyon farkını da karşılayacak şekilde yeni maaş katsayılarını belirleyerek, Başbakanlığa gönderecek. 2008 yılının Ocak-Haziran döneminin maaş katsayıları da olacak olan söz konusu rakamlar, Bakanlar Kurulu Kararı şeklinde Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girecek.

Uygulama uyarınca kamu kuruluşları önce Aralık ayı maaşlarına, enflasyon farkını ekleyecek. Bunun üzerine de 2008 Bütçesi uyarınca Ocakta devreye girecek yüzde 2'lik maaş zammı ilave edilecek. Böylece, devlet memurlarının Ocak maaşları hesaplanacak.

Enflasyon zammından kamudaki sözleşmeliler ile memur emeklileri de yararlanacak.Memur emeklilerinin 2008 yılındaki maaş rejimi ise Sosyal Güvenlik Reformuna bağlı olarak netleşecek.

ENFLASYON ZAMMI NE GETİRECEK?

Hesaplamalara göre, Aralıkta aylık enflasyonun yüzde 0,5 olarak belirlenmesi halinde, bu Genel Müdür maaşına 20 YTL, 9'un 1'indeki bir devlet memurunun maaşına 4,7 YTL, 1'ün 4'ündeki bir öğretmen maaşına 7 YTL, 9'un 2'sindeki polis memurunun maaşına da 8 YTl olarak yansıyacak.

Aylık enflasyonun yüzde 1 olması durumunda ise Genel Müdür maaşında 37 YTL, 9'un 1'indeki devlet memurunun maaşında 8,5 YTL, 1'in 4'ündeki
öğretmen maaşında 12 YTL, polis memuru maaşında ise 14 YTL artış meydana gelecek.

AA