kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan

Yerli üreticiye doping planı geliyor

ANKARA
Büyümenin yılın 3. çeyreğinde yüzde 2 ile düşük bir performans göstermesi ve yüksek cari açık karşısında hükümet bir dizi önlem alıyor. Maliye Bakanı Unakıtan, "Bazen ihracatı teşvik edelim diye, ithalatı teşvik ediyoruz. Yerli üreticiyi tercih edebilecek çalışma yapılıyor" dedi..
Akaryakıtta 2 milyon YTL ceza
Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleye özel önem veriyoruz. Akaryakıt denetimlerine ek olarak taşıt kimlik birimi uygulamasına da derhal geçilecek. Denetimler sonucu bugüne kadar 12 bin 776 istasyon denetlendi ve 2 milyon YTL ceza kesildi.

Kartla satışı göstermeyen var
Mükelleflerin kredi kartı ile yaptıkları alışverişler KDV beyannameleri ile karşılaştırılıyor. Kredi kartıyla yaptığı satışı dahi göstermeyen işletmeler var. Biz bu çerçevede 15 bin 820 mükellef tespit ettik ve harekete geçtik.

Kaçak içki satmaya kalkmayın
İçki ve sigara da sürekli denetime alındı. 3 günde 2 bin 247 denetim yapıldı. Denetim artacak cezaları da çok ağır olacak. Kaçak ürünleri taşıyan araca bile el konulacak. Bunları taşımaya, satmaya ve kullanmaya kimse kalkmasın. Hapis cezası geliyor.

Gelir Vergisi Yasası'na neşter
Gelir Vergisi Yasası 2008'de tamamen sıfır bir yasa olacak. Mevcut düzenleme, yapılan değişiklikler sonrasında 'Yamalı Bohça' haline geldi. Yeni vergi düzenlemeleriyle, vergi tabanı genişleyecek, alt gelir grupları için daha basit uygulamalar gelecek.

Kasım ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yeni önlemlerin sinyalini verdi. Ekonomik büyüme performansının zayıflaması ve yüksek cari açık karşısında hükümet bir dizi önlem alıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bazen biz ihracatı teşvik edelim diye, ithalatı teşvik ediyoruz. Yerli üreticiyi tercih edebilecek çalışma yapılıyor" dedi. Unakıtan, yıl sonunda büyümenin hedefin altında kalabileceğini belirterek, "Bu büyümeden hepimiz ders çıkarmalıyız. Muhakkak yıl sonu hedefini etkileyecektir. Ona göre tedbir almalıyız" diye konuştu. Unakıtan, enflasyonun beklentilerin bir miktar üstünde olduğunu kaydetti.

ENDİŞEYE GEREK YOK
Unakıtan dün düzenlediği basın toplantısında, Kasım ayı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Ekonominin seyrini de değerlendiren Unakıtan, "Yüksek büyümeye alışkın Türkiye'de elimizde olmayan bazı sebeplerden dolayı görülen düşmeler kimseyi endişeye sevk etmesin. Kuraklık herkesin başına geliyor" dedi. Unakıtan, büyümede üçüncü çeyrek sonuçlarının yüzde 5'lik büyüme hedefini "muhakkak suretle" etkileyeceğini söyledi. Unakıtan, "Büyümeyi etkileyen sektörlerin önünü açmalıyız. Yıl sonu için tahminde bulunmak istemiyorum ama eldeki verilere göre dördüncü çeyrek büyümesi yüzümüzü biraz daha güldürecek. Türkiye'nin süratle büyümeye ihtiyacı var. Yüzde 2 oldu diye hepimiz üzülüyoruz doğrusu" diye konuştu.

FED'İ ÖRNEK ALMALIYIZ
ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere Merkez Bankaları'nın aldığı önlemlere dikkat çeken Unakıtan, "Bu kararların hepimize örnek olması icap ediyor. Büyümeyi engelleyecek tedbirlerden kaçınıp, büyümeyi engellemeyecek şekilde tedbirler alınması icap ediyor" dedi. "Bernanke bir konuşuyor, bütün Türk ekonomisini valla etkiliyor. Eskiden böyle miydi, yoo. Şimdi böyle, bundan sonra da böyle olacak. Kararlarımızı alırken ona göre dikkat edelim" diyen Unakıtan, bu sözlerinin Para Politikası Kurulu'na mesaj olup olmadığı sorusuna karşılık şu değerlendirmede bulundu: "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı hakkında kimse bir şey söyleyemez. Kimseye de mesaj verme niyetimde yoktur. Herkes kendi görevini yapar."

HARCAMALARA DİKKAT!
Harcamaların mali imkânlar doğrultusunda yapılmasının önemini vurgulayan Unakıtan, "Ayağını yorganına göre uzatacaksın. Yorganını uzat, ayağını da uzat. Ne kadar uzatırsan uzat, yorganın büyük olmak şartıyla. Ha yorganın bu kadar, ayağın bu kadar olmaz. Çek ayağını, yorganını uzatmaya bak. Mesele bu" dedi.