kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bakan Şimşek, son 5 yılda yakalanan büyümenin devam etmesi için fiziki altyapı yatırımlarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Şimşek: Emirle faiz düşmez, kayıtdışı ekonomi de azalmaz

Devlet Bakanı Şimşek, "Emirle faiz düşmez, eğer borçlanma gereğini azaltırsak düşer" dedi ..
Hükümetin düşük kur yüksek faiz politikası olmadığını kaydeden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, emirle faizin düşmeyeceğini, faiz dışı fazlanın da artmayacağını, kayıtdışı ekonominin de azalmayacağını kaydederek, "Biz eğer reformları hayata geçirip borçlanma gereğini azaltırsak faiz düşer" dedi. Şimşek, döviz kurunun düşük olmasıyla ilgili olarak da "Cazip ülkelerin para birimi uzun süre değerli olabiliyor" dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) geleneksel Ekonomi Buluşmaları'na katılan Bakan Şimşek, Türkiye'nin uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş yapısal sorunlarının çözümünde kolay yolun olmadığını ifade eden Şimşek, başta cari açık olmak üzere Türkiye'nin sorunlarının başlatılan yapısal reformlarla çözüleceğinin altını çizdi. Şimşek, istihdam üzerindeki idari yükleri azaltacaklarını ve aktif iş gücü politikalarını uygulamaya koyacaklarını belirterek, 49 işçi üzerinde çalışanı olanlara yönelik yüklerin bir kısmını devletin üstleneceğini, bir kısmının tamamen kaldırılacağını söyledi. Şimşek, işsizlik fonundan bir miktar parayı özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte eleman yetiştirmede kaynak olarak kullanacaklarını anlattı. Şimşek, programlarda bazı değişiklikler olabileceğini, ancak değişmeyen doğru politikalar çerçevesi bulunduğunu, fiyat istikrarı ve bütçe disiplininin bu çerçevenin olmazsa olmazları olduğunu kaydetti.

* Eğer biz reformları yaparsak likidite daralmasının etkisi olmaz.
* Sosyal güvenlik açığına milli gelirin % 4'ü gidiyor. Eğer bu paralar başka yatırımlara harcansaydı Türkiye şimdi başka bir ülke olurdu.
* Birinci sınıf telekomünikasyon, bankacılık ve ulaşım altyapısı olmadan teşvik de verseniz sıfırdan yatırım gelmiyor.