kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk günde ''gülümseme ve sıcak söz'' önemli

Yeni Haber
Öğretmenlerin, okula yeni başlayacak çocukları bir gülümseme, sıcak ve destekleyici sözlerle karşılayarak, okul korkusu ve endişesini ortadan kaldırabilecekleri belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Yurtal, Türkiye genelinde ilköğretim 1. sınıfa kayıt yaptıran yaklaşık 900 bin öğrenci ve 750 bin anaokulu öğrencisinin yarın ''uyum sağlamak'' amacıyla okula başlayacağını anımsatarak, yeni okula başlayacak çocuklara dikkatli davranılması gerektiğini vurguladı. Yurtal, birinci sınıfa başlamanın çocuğun hayatındaki en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu anlattı. Çocuğun yeni bir sosyal çevreye girdiğini anımsatan Yurtal, şunları kaydetti:

''Bu dönemdeki olumlu veya olumsuz deneyimler çocuğun ilerideki akademik yaşamını büyük oranda etkiliyor. Çocukların okula alışmaları oldukça önemli bir sorun. Okula alışmalarını etkileyen birçok faktör var. Aile ve öğretmen en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bazı öğretmenler birinci sınıfa başlamayı çocuklar açısından bir zorunluluk olarak kabul edip, çocukların tercihlerini, geçmiş yaşantılarını gözardı ederek okula başlamayı zorlaştırıyor. Bir gülümseme, bir sıcak söz öğrenci öğretmen ilişkisi açısından çok önemli. Çocukların çoğunda okulda azarlanma korkusu ve endişesi var. Kibar ve destekleyici karşılama bu korku ve endişeyi ortadan kaldırabilir.''

Yurtal, öğretmenlerin, çocuğu ailesel, kültürel ve sosyal açıdan ele alması gerektiğini söyledi.

Okula yeni başlayan çocuğu aktivite bombardımanına tutmamak gerektiğini de vurgulayan Yurtal, ''Yavaş yavaş alıştırarak yapılan aktivitelerle çocuk okula alıştırılmalı. Aileyle işbirliği yapılmalı ve çocuğun okula karşı olumlu duygular geliştirmesi için aileden yardım alınmalı'' diye konuştu.

AİLELERE UYARI

Yurtal, ailelerin çocuğun sadece zihinsel olarak değil duygusal ve sosyal olarak da hazır olmasına katkı sağlaması gerektiğini vurguladı. Ailelerin, çocuklarını okul konusunda önceden bilgilendirmesi gerektiğine dikkati çeken Yurtal, şöyle devam etti:

''Anne ve babalar, okulun ilk günü çocukla birlikte okula gelip, bir süre sonra çocukla vedalaşıp okuldan ayrılmalıdır. Çocuk bir daha hiç eve gidemeyeceğini hep okulda kalacağını düşünebilir. Aile bu konuda çocuğuyla konuşup bu konudaki kaygılarını anlayışla karşılamalı ve güven vermeli. İlk okul deneyimlerinde çocukların ailelerinin desteğine ihtiyacı var. Çocuklarına gösterecekleri sevgi ve sabır, süreci daha keyifli ve kolay hale getirecektir.''

Yurtal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim öğretim yılının başında okullar açılmadan bir hafta önce birinci sınıf öğrencilerinin eğitim öğretime hazırlanması için başlattığı uygulamanın, çocukların okula alışması açısından önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi.

(AA)