kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tarihi mekânda sanatın 50 yılı

Türkiye Sanatı'nın 1950-2000 yılları arasındaki eserlerinin sergilendiği Santralİstanbul açıldı ..
Santralistanbul, Türkiye Sanatı'nın yarım asırlık dönemine ev sahipliği yapmak üzere dün Silahtarağa Elektrik Santrali'nin bulunduğu tarihi mekânda açıldı. Kurucuları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi, Ciner, Doğuş Grupları ile Kale Grubu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Siemens'in yaptığı 'Modern ve Ötesi' başlıklı sergisine sanat ve iş dünyasının önde gelen isimleri ile çok sayıda sanatsever katıldı. Türkiye Sanatı'nın 1950-2000 yılları arasındaki yarım asırlık döneminin sanat alanındaki çalışmalarının sergilendiği sergi Eyüp'teki tarihi Silahtarağa Elektrik Santrali'nin bulunduğu alanda sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Fulya Erdemci, Semra Germener, Orhan Koçak ve Zeynep Koçak'ın üstlendiği sergi, Türkiye'de sanatsal üretimin dönüşüm sürecini ortaya koymayı hedefliyor. Sergide aralarında Nuri İyem, Bedri Rahmi Eyuboğlu, Abidin Dino, Fikret Mualla Saygı, Devrim Erbil, Neş'e Erdok, Avni Arbaş, Bedri Baykam, Kuzgun Acar'ın eserlerinin bulunduğu 100'ün üzerinde sanatçının Türkiye Sanatı'nın son 50 yıllık döneminde ürettiği eserleri yer alıyor.

ENERJİ MÜZESİ
Silahtarağa Elektrik Santrali'nin makine dairelerinin dönüştürülmesiyle oluşturulan Enerji Müzesi, dünyanın önde gelen ses ve ışık gruplarından United Visual Artist (UVA) tarafından hazırlanan ve ziyaretçilerin hareketleri ile yönlendirilebilen ışık sistemleri ile süslendi. 70 yıl boyunca İstanbul'a elektrik dağıtımının yönlendirildiği Kontrol Odası da, UVA'nın ışık performansı ile ziyaretçilere açıldı. Tarihi mekanda yapılan açılışa katılanlar arasında santralin en eskileri de yer aldı. 1983'te kapanan santralden emekli olan Abdurrahman Akın (76) ile Hayati Alpay (77) da mekânın sanatseverlerin hizmete sunulmasının Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önem taşıdığını ifade ettiler.

SERGİ 6 AY AÇIK KALACAK
Tarihi Silahtarağa Elektrik Santrali'nde Santralistanbul'da altı ay süreyle gezilebilecek olan ve 450 eserin bir arada sunulduğu 'Modern ve Ötesi' başlıklı serginin yanı sıra Eylül ayından başlayarak Enerji Müzesi, Uluslararası Rezidans Programı, 10. İstanbul Bienali atölye ve eğitim programları, uluslar arası kültürü projelere ile sanatseverlere hizmet vermeye devam edecek.
Haberin fotoğrafları