kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oruca detoksla hazırlanın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
"Ramazan bir detoks sayılır" diyen Prof. Dr. Mocan, oruca üç gün önce hazırlanılmasını tavsiye ediyor: Ramazan öncesi midenizi oruca hazırlayın. Çarşamba günü oruç başlıyor; salı günü dinlenin ve iyi uyuyun. Vücut oruca yorgun başlarsa daha çok acıkır. Bugünden başlayarak tatlı yemeyi bırakın..
Beslenme ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan; oruca vücudumuzu hazırlama yöntemlerini anlattı:

* Oruç tutmak insan vücudu için yararlı mıdır?
Yararlıdır. Ramazan bir detoks sayılır; vücudu rahatlatır, yorulan mide, bağırsaklar ve karaciğer dinlenir. Ancak bunun için önce sağlıklı olmak gerekir. Hasta kişilerin oruç tutmasına din adamları da karşı çıkıyor. İkincisi sahur ve iftar yemeklerini bilinçli olarak hazırlamak gerekiyor. Her yemekte sebze, meyve olmasına, bol sıvı tüketilmesine ve vitamin dengesine dikkat edilmesi gerekir. Oruç moral açısından da fayda sağlar çünkü nefsimizi kontrol altında tutabileceğimizi görürüz. Bu, diyet yapmanın da ilk adımıdır. Açlık hissini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca ramazanda vücudun yeme içme saatleri değişir. Yapacağınız hazırlık, vücut için bir antrenman niteliği taşır. Ancak vücut açken dinlenir; bu yüzden iftarda çok ağır yenirse birden yorulur ve bu sefer de oruç mide hastalıklarına neden olur. Oruç tutacak kişilerin orucun yararını hissetmeleri için bilinçlenmeleri şart.

EN ZORU İLK ÜÇ GÜN
* Ramazanın başlamasına üç gün var. Sağlık açısından oruç tutmaya başlamadan önce nasıl beslenmeyi önerirsiniz?
Ramazan ayının en zor dönemi oruç tutulan ilk üç gündür. Bu nedenle oruca başlamadan birkaç gün önce vücudu alıştırmakta yarar vardır. Ramazan öncesi beslenme alışkanlığı yeniden düzenlenebilir. Detoks yaparak ramazana hazırlanırsanız, orucun ilk günü, yarattığı sıkıntılardan etkilenmezsiniz. Yan etkilerden zarar görmemek için ramazan hazırlığı uygulanabilir. Ramazanda nasıl ağır şeylerden kaçmak gerekiyorsa, ramazan öncesi de az az ve sık sık yemek yiyerek midemizi alıştırmamız gerekir. Çarşamba günü oruç başlıyor; salı günü dinlenin ve iyi uyuyun. Vücut oruca yorgun şekilde başlarsa şeker ihtiyacı artar ve daha fazla acıkılır. Ramazan öncesinde bugünden başlayarak tatlılardan, şekerden kaçın. Dinlenin, ağır yemeyin, şekerli gıdalar yerine proteinli gıdalara ağırlık verin. Protein; kan şekerini daha yüksek tutar ve acıkmayı azaltır. Sıvı tüketimini de bir miktar artırmak gerekiyor. Daha fazla su için. Su artıran ilaçlar kullanılıyorsanız, oruç öncesi doktorunuza bunların saatlerini değiştirmek için danışın. Lütfen bu konudaki değişikliği kendi kendinize yapmayın. Özellikle kalp ve böbrek hastalarının bu konuda daha özenli davranması gerekir.

YAVAŞ İFTAR ZAYIFLATIR
* Oruç tutarken insanlar neden kilo alıyor?
Birinci neden açlıkta vücut metabolizması yavaşlar; oruç açlıktır! İkincisi düşük metabolizmada bir anda gece hızlı bir şekilde yeme olursa, bu aynen yağ olarak geriye döner. Ramazanda fizik aktiviteleri azalır. İnsanlar öğleden sonra aktif yaşamdan, pasif yaşama geçerler. Bu da kilo almaya yol açar.

* Oruç tutarken aynı zamanda kilo vermek mümkün mü?
Mümkün; çünkü düşünün açlık duygusuna vücudunuzu alıştırıyorsunuz. Bundan yararlanarak yeme düzeninizi tekrar gözden geçirip sağlıklı bir beslenme düzenine geçebilirsiniz. Ramazan boyunca oruç tutarken aynı zamanda kilo vermek isteyenler öncelikle iftarda ne yediklerine dikkat etsinler. Asla hızla iftar yapmayın, bu sizi şişmanlatır! İftar için en az bir saatten fazla zaman ayırmak gerekiyor. İftar yemeklerinin yavaş yavaş yenmesi gerekiyor. Sıvı şeylerle oruç açılmalı. Örneğin çorba için. On beş dakika bekleyin ve hafif bir ara verin. Sonra salata gibi mideyi daha az dolduracak, kalorisi düşük lif değeri fazla bir yiyecek yiyin. Üçüncü etapta ana yemeğe geçin. Bu iki-üç porsiyon yemek arasında on dakika ara verin ki doyduğunuzu beyniniz anlasın. Sahura kalkmak mutlaka gerekli. Sahurdaki yenecek gıda sizi tüm gün idare edeceği için daha tok tutucu gıdalar almalısınız. Bu da proteinli gıdadır; Yumurta beyazı, tavuk ve balık olabilir. Bu tür proteinli gıdaların sahurda alınması gerekir. Tatlıların da kesinlikle sahurda yenmemesi gerekiyor.
Haberin fotoğrafları